Friesland dreigt doelstellingen energietransitie niet te halen

Zonder extra inspanning gaat Friesland de voor zichzelf gestelde doelen op het gebied van duurzame energie niet halen. Vooral verkeer en vervoer en landbouw doen te weinig om het energiegebruik terug te dringen.

De doelstelling van de provincie Fryslân is om in 2020 20 procent minder energie te gebruiken dan in 2010. Als alleen gekeken wordt naar de industrie en de gebouwde omgeving, dan ligt de provincie goed op koers. In de sectoren landbouw en verkeer en vervoer is het energiegebruik echter juist gestegen met 2 en 6 procent waardoor de besparingen in andere sectoren deels teniet gedaan worden.

Aantrekkende economie

Friesland loopt achter op de rest van het land als het gaat om het besparen van energie. Landelijk daalde het energieverbruik met 6 procent, tegen 2,5 procent in Friesland. In de rapportage ‘Stand van zaken Beleidsbrief Duurzame Energie 2016-2020’ wijst de provincie de aantrekkende economie aan als belangrijke factor voor de teruglopende besparing. Helemaal een volledig beeld schetsen is overigens lastig omdat de cijfers van 2017 nog niet bekend zijn.

De provincie wil samen met de gemeenten nog harder trekken aan verduurzaming in de landbouw. Ook op het gebied van verkeer en vervoer moet meer gebeuren. Daarop heeft de provincie echter weinig invloed.

Opwekken energie wel op koers

Met het duurzaam opwekken van energie ligt Friesland wel op koers. In de rapportage schrijft de provincie dat verwacht wordt dat de doelstellingen voor wind- en zonneenergie in 2020 gehaald zullen worden. Wat betreft het opwekken van elektriciteit zit de provincie nu al boven de 20 procent.

Ook voor geothermie en biomassa is men hoopvol, ook al liggen de ontwikkelingen bij de laatste enigzins stil door verzet uit de omgeving. Bij het duurzaam opwekken van warmte zal wel een tandje bijgezet moeten worden.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement