De provincie Friesland wordt minder hard getroffen dan de rest van het land, net als tijdens de eerste coronagolf. Reden voor versoepeling is dat niet direct, zegt medisch epidemioloog Matthijs Berends.

Een lichtpuntje, noemde Aura Timen, hoofd van de Landelijke Coördinatie Infectieziektenbestrijding van het RIVM de regio’s waar het aantal besmettingen meevalt, en die het dus ,,echt goed doen”. Ze doelde op Zeeland, Groningen, Drenthe én Friesland.

Voor de tweede week op rij neemt het aantal vastgestelde besmettingen af in Friesland. Vorige week testten 925 Friezen positief, tegen 1051 de voorgaande week. Het voorlopige hoogtepunt van de tweede golf lag hier met 1158 positieve gevallen de week daarvoor.

Of wij het zo goed doen, durft Matthijs Berends niet te zeggen. De Burgumer epidemioloog, verbonden aan de microbiologische laboratoria Izore (Leeuwarden) en Certe (Groningen) ziet wel dat de coronapandemie Friesland minder hard treft, net als tijdens de eerste golf. Maar waar dat aan ligt? ,,Daar heb ik hooguit hypotheses voor, die we nog niet wetenschappelijk bevestigd hebben. Ik denk dat gedrag een rol speelt, we weten hoe nuchter wij als Friezen zijn en houden ons misschien wat beter aan de regels. Wat zeker meespeelt is dat we dunbevolkt zijn, op de landkaart kun je die overeenkomst overal zien. Er is absoluut een groot verschil tussen open gebieden met veel weilanden en verstedelijkte plekken, met veel openbaar vervoer.”

'Wat zeker meespeelt is dat we dunbevolkt zijn'

Waar het aantal nieuwe vastgestelde wekelijkse besmettingen in Friesland volgens het RIVM onder de 150 per 100.000 inwoners is gezakt (130), zijn dat er in Amsterdam nog altijd zo’n vier keer zoveel.

Het lijkt erop dat de genomen maatregelen meer effect hebben in het Noorden, zegt Berends. Friesland liep steeds een week of drie achter op het Westen, signaleert hij. ,,De relatieve stijging was anderhalve maand gelijk aan de rest van het land. Dat is sinds twee weken niet meer zo. Blijkbaar hebben de maatregelen bij ons meer effect, omdat wij nog niet zo ver in de epidemie waren.”

Nog geen gunstig gevolg ziekenhuizen

Het stagneren van de groei is belangrijk om te melden, zegt Berends, maar heeft nog geen gunstig gevolg voor de ziekenhuizen. ,,De kans om hier met Covid-19 in het ziekenhuis te belanden is misschien iets kleiner dan in Zuid-Holland, maar een Fries die aan de heup geopereerd moet worden, maakt nog steeds evenveel kans op een uitgestelde operatie als in de rest van het land. In verband met eerlijke spreiding zijn nog evenveel ziekenhuizenbedden nodig voor Covid-19-patiënten. Als we nu versoepelen en ons minder goed aan de regels houden, blijven de ziekenhuispatiënten toenemen, en daar gaat deze hele coronacrisis over.”

In de vier Friese ziekenhuizen liggen volgens het Acute Zorgnetwerk Noord-Nederland momenteel 62 mensen met Covid-19, van wie 18 op de intensive care. Bijna de helft komt uit andere regio’s, voornamelijk uit de Randstad. De situatie is sinds een week weinig veranderd. De bezetting is qua aantallen vergelijkbaar met die van begin april.

'Omdat ouderen een grotere kans lopen erg ziek te worden van het virus, neemt daardoor de druk op de ziekenhuizen toe'

GGD Fryslân waakt voor optimisme over de dalende trend, onder meer omdat de besmettingen onder ouderen in verzorgings- en verpleeghuizen nog wel oploopt. Berends ziet dat ook. In september was er ,,een enorm scheef beeld”, haalt Berends aan. Het coronavirus hield enorm huis in de studentensteden Leeuwarden en Groningen. ,,60 procent van de besmette personen was onder de dertig jaar, vier weken later nog maar 25 procent. We zien de leeftijd van de besmette personen oplopen. Omdat ouderen een grotere kans lopen erg ziek te worden van het virus, neemt daardoor de druk op de ziekenhuizen toe.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Coronavirus
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct