Friese ziekenhuizen schalen beddencapaciteit intensive care op

Alle bezoekers van Tjongerschans moeten via een witte tent naar binnen. Donderdagmiddag waren de tenten nog in aanbouw. FOTO NIELS DE VRIES

De Friese ziekenhuizen zijn druk bezig de beddencapaciteit voor intensieve zorg op te schalen. Ze bereiden zich voor op een golf patiënten met Covid-19.

Er zijn al zeventien extra bedden beschikbaar gekomen voor beademing van coronapatiënten: negen in Leeuwarden en acht in Heerenveen. Sneek is bezig met opschalen, Drachten heeft 33 extra bedden in gereedheid gebracht voor corona. Onbekend is hoeveel daarvan voor intensive care (ic) zijn.

Uitstelbare zorg afgeschaald

De vier Friese ziekenhuizen beschikten voorafgaand aan de coronacrisis over 46 ic-bedden, waarvan 20 in MCL te Leeuwarden. In heel Nederland zijn 1140 ic-bedden, dit kan snel verhoogd worden naar 1500. Als het nodig is, wordt verder opgeschaald naar 2000 of 3000 bedden, zegt Diederik Gommers van de vereniging van intensivisten. Hij roept op om uit voorzorg Brabantse ic-patiënten over te plaatsen naar het oosten en noorden van het land. 

Lees ook | Stand van zaken in Friese ziekenhuizen - 19 maart: één nieuwe patiënt in Sneek, Tjongerschans breidt intensive care uit

Tot nu toe zijn er enkel Friese coronapatiënten opgenomen in Friesland. Tijdens de dagelijkse update werd donderdag gemeld dat in Antonius in Sneek nog drie coronapatiënten liggen en één in Drachten. In totaal hebben negen Friese coronapatiënten ziekenhuisbehandeling nodig gehad. Tot 70 procent van de uitstelbare zorg is afgeschaald om meer bedden, personeel en middelen vrij te maken voor acute zorg.

Maatregelen

Tjongerschans in Heerenveen heeft donderdag witte tenten bij de twee ingangen geplaatst om bezoekers onderling op veilige afstand te houden, ook als het minder weer wordt. Patiënten, medewerkers en bezoekers worden bij de ingangen gescreend, meldt woordvoerder Daan van den Broek. Als ze luchtwegklachten hebben, mogen ze het ziekenhuis niet in.

Indien nodig wordt in een speciale corona-triage-unit beoordeeld of er sprake is van Covid-19.

Volg ons liveblog voor de actuele stand van zaken

home
net-binnen
menu