De vier Friese ziekenhuizen kunnen de capaciteit voor de intensive care (IC) opschalen, zoals het ministerie van VWS verlangt. De reguliere zorg hoeft in eerste instantie niet te lijden onder een eventuele tweede corona-golf.

Dat meldt Erica Bakkum, bestuurslid van Medisch Centrum Leeuwarden, namens de Friese ziekenhuizen.

Friesland heeft een reguliere capaciteit van 36 IC-bedden. Die kan per 1 oktober uitgebreid zijn tot 48 bedden en vanaf 1 januari tot een flexibel aantal van maximaal 65 bedden. MCL biedt de helft van de totale IC-capaciteit aan.

De Friese ziekenhuizen voldoen hiermee aan de opdracht van het ministerie om de IC-capaciteit stapsgewijs landelijk uit te breiden van 1150 bedden naar eerst 1350 en - vanaf 2021 - uiteindelijk 1750 bedden.

Andere zorg mag niet stilvallen

De reguliere, planbare zorg mag van het ministerie bij een tweede corona-golf niet weer volledig stil komen te liggen, zoals afgelopen voorjaar het geval was. Bakkum denkt dat dit bij de eerste opschaling haalbaar moet zijn. Ze zet twijfels in geval van een verdere druk van Covid-19-patiënten op de IC-capaciteit, de derde fase waarop de ziekenhuizen vanaf 2021 toegerust moeten zijn. ,,Dan mag de reguliere zorgverlening met 20 procent omlaag. Dat wordt praktisch heel moeilijk, zoals nu berekend komt dan 36 procent van die zorg stil te liggen, die verwachting zie je landelijk bij andere ziekenhuizen ook terug.”

De reguliere zorg is inmiddels weer zo goed als volledig op gang gekomen, zegt Bakkum. ,,Bijna alle wachttijden en verwijzingen liggen op hetzelfde niveau als een jaar geleden.” MCL heeft de afgelopen maanden gescheiden patiëntenstromen gehouden op de spoedeisende hulp en de triage (beoordeling op corona-klachten) bij de ingang en de anderhalve-meterafstand zijn alle tijd in stand gehouden. ,,We blijven heel waakzaam. Afstand houden is heel belangrijk.”

Coronapatiënten opgenomen

Het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) Noord-Nederland berichtte donderdag dat deze week de eerste zeven patiënten met een verdenking van Covid-19 zijn opgenomen in Friese ziekenhuizen, van wie drie op een IC-bed liggen. De Friese ziekenhuizen hebben afgesproken dat alleen het ROAZ hierover bericht. Het ROAZ geeft geen specifiekere informatie prijs. Het is niet bekend waar de patiënten liggen en hoeveel er daadwerkelijk positief zijn getest.

Volgens Bakkum is er sinds de zomervakantie in elk geval nog niemand zo ziek geworden van het coronavirus dat die met Covid-19 op een IC-bed in een Fries ziekenhuis moest worden opgenomen. In Friesland zijn donderdag door GGD Fryslân acht nieuwe besmettingen vastgesteld.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Coronavirus
Medisch / Zorg
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct