Voetbalclubs houden zich aan de coronamaatregelen. Maar handhaven blijft lastig, leert een rondgang langs de velden. ,,Bestjoersleden binne gjin plysje.’’

In het clubgebouw van voetbalvereniging Be Quick in Dokkum staat op zaterdagochtend bij drie ingangen een tafeltje met desinfectiegel, een stapel corona-invulformulieren en lege fritessaus-emmers om ze in te doen.

Die zijn al flink gevuld. Clubsecretaris Tricia van der Velde is tevreden hoe het gaat. ,,Merkst wol dat minsken nei de parsekonferinsje fan freed alerter binne.”

‘Lastig voor amateurclub’

Op en tussen de vier velden lopen vanochtend honderden mensen. Langs de lijn houden vaders en moeders de anderhalvemeter-discipline redelijk aan. Maar na afloop moeten jeugdspelers en toeschouwers van de twee verste velden noodgedwongen over hetzelfde bruggetje en hetzelfde paadje: er ontstaat winkelstraatdrukte.

Van der Velde weet het. ,,Mar minsken hawwe ek in eigen ferantwurdlikheid.” Kort geleden kwam er nog een BOA controleren, zegt ze. ,,En dy wie tefreden.”

loading

Looppijlen, handgel, waarschuwingsborden: ook de clubleiding van Leeuwarder Zwaluwen heeft alles gedaan wat in het vermogen lag. Maar langs het veld staan toeschouwers hier en daar wel dicht tegen elkaar aan. In de kantine lopen veel mensen en uit, terwijl op het formulier bij de ingang maar een enkeling zijn persoonsgegevens achter laat.

,,Het is lastig voor een amateurclub”, zegt vicevoorzitter Gooitzen Feenstra. ,,Je kunt niet de hele tijd iemand bij de ingang neerzetten.”

Wekelijks op agenda

Vooral jongeren hebben moeite met de afspraken. ,,Als ons kantineteam ziet dat ze aan tafel te dicht bij elkaar zitten, proberen ze daar wat van te zeggen. Het gaat dan weer even goed, maar even later zie je hetzelfde gedrag.”

Het punt ‘corona’ staat elke week weer op de agenda van het bestuur van sv Oosterwolde, zegt Wouter Hiemstra, die met Jeen Plantinga vice-voorzitter is van de kersverse fusieclub, waarin DIO en Griffioen opgingen.

loading

Hoe gaat het met de maatregelen? Wat kan anders? ,,We proberen van alles’’, legt Hiemstra uit. Hoge statafels, waarschuwingsstickers, gedragsregels bij de ingang.

Maar ook hij wijst op de eigen verantwoordelijkheid van bezoekers. Het bestuur kan immers niet de hele ochtend langs alle velden surveilleren, op zoek naar eventuele overtreders.

In de rij voor koffie

Handhaving valt juridisch zelfs niet af te dwingen, weet voorzitter Durk Meijer van vv Drachten. En bovendien, wie moet dat doen? Dat mag je van een kantinemedewerker niet verwachten.

loading

Het is allemaal lastig, vindt Meijer. Overal zijn de regels op- en aangeplakt. In de kantine houden mensen wel afstand. Daar gaan ze ook keurig zitten. ,,Mar dan steane se wol wer yn ’e rij foar de kofje.’’

Bij de Waterpoort Boys in Sneek staat er ’s middags een lang lint toeschouwers langs de streep. ,,Minsken binne sels ferantwurdlik’’, zegt ook bestuurslid Karl Hoekstra. ,,Wy folgje de regels, mar bestjoersleden binne gjin plysjemannen en minsken binne hjir op harren frije dei.”

Looppijlen en gedragsregels

In het clubgebouw en de kantine zijn wel looppijlen, waarschuwingen en handpompjes. Maar ook hier worden adressen en telefoonnummers maar mondjesmaat achtergelaten. Hoekstra: ,,Wy kinne dat net ferplichtsje. Wy sizze: ‘asto klachten hast, bliuw thús’. En foar de rest binne wy bliid dat de club oant no ta de dûns ûntsprongen is.”

loading

Bij FC Wolvega is, voor zover bekend, momenteel een besmetting. Het betreft een coach van een jeugdteam. Ook bij sportpark De Molenwiek zijn allerlei voorzorgsmaatregelen getroffen. Toch kan dat allemaal niet voorkomen dat er verderop het veld een groepje ouders bijeen klontert.

Leden krijgen elke week opnieuw de gedragsregels over de mail, zegt Miranda Bouma, die kantinedienst heeft. ,,We kunnen alleen zeggen: ‘Denk erom’.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Coronavirus
Amateurvoetbal
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct