Studenten van Campus Fryslân helpen de Amerikaanse universiteit Harvard bij een groot internationaal onderzoek naar de aanpak van corona.

In het onderzoek spelen verhalen en foto’s een belangrijke rol. ,,Het gaat erom dat we vastleggen hoe mensen reageerden op de lockdown in maart. Hoe voelden ze zich en hoeveel veerkracht toonden ze?’’, zegt Sepideh Yousefzadeh van Campus Fryslân, onderdeel van de Rijksuniversiteit Groningen. Samen met lector Elena Cavagnaro van de Stenden Hotel Management School zette zij het Nederlandse deel van het internationale onderzoek op.

Harvard schakelde Yousefzadeh, assistent-professor Global Health , en Cavagnaro in voor het project Remember Now. Kern daarvan is dat, om goed begrip te krijgen van de effecten die de coronapandemie op het dagelijks leven van mensen, herinneringen daaraan snel moeten worden vastgelegd.

Harvard wil begin volgend jaar op grond van de resultaten van het wereldwijde onderzoek aanbevelingen doen aan beleidsmakers over hoe te handelen tijdens een pandemie.

Weerbaarheid en veerkracht

In Nederland hebben de Friese studenten circa honderdvijftig mensen gevonden die wilden meewerken. Veel daarvan komen uit Friesland en Groningen, maar ook uit de rest van het land. ,,Er zitten ook mensen bij uit Rotterdam en Amsterdam’’, aldus Cavagnaro.

De onderzoekers hebben een dwarsdoorsnede gemaakt van de samenleving, van jong tot oud. Maar er is ook gekeken naar specifieke doelgroepen, zoals mensen die hun baan verloren door corona, zorgmedewerkers met traumatische ervaringen, vaders en moeders met de zorg voor kinderen met een beperking.

'We zagen ook dat mensen zich weer oprichtten'

Wat opviel is de weerbaarheid en veerkracht die veel mensen tonen, zeggen Yousefzadeh en Cavagnaro. Een van de voorbeelden is de vrouw die de foto maakte bij dit verhaal. ,,We hoorden ernstige verhalen, maar we zagen ook dat mensen zich weer oprichtten. Dat na de moedeloosheid weer nieuwe hoop kwam’’, zegt Cavagnaro.

De deelnemers maakten allemaal foto’s die hun leven tijdens corona weerspiegelden en werden daarover geïnterviewd door de studenten van Campus Fryslân. De wetenschappers achter het Remember Now -project hopen op deze innovatieve manier een goed beeld van het leven tijdens de pandemie te krijgen. Het onderzoek is het eerste van het project ‘Designing Life After COVID-19’ van de vooraanstaande universiteit.

Voor onderzoekers is de coronapandemie bijzonder interessant. Yousefzadeh: ,,Europa heeft sinds de Spaanse Griep (1918-1919) geen pandemie meer meegemaakt. Maar ik ben ervan overtuigd dat dit niet de laatste uitdaging is die wij tegenkomen op het gebied van virussen. We zien dat ons zorgsysteem er niet op voorbereid was. Dat is zeer interessant, bezien vanuit het vakgebied Global Health.’’

Beide instellingen gaan de verzamelde data zelf verder onderzoeken. Omdat deelnemers ook werden gevraagd naar hoe zij hun vrije tijd hebben ingevuld, zijn de data tevens interessant voor het vakgebied van Cavagnaro, duurzaam toerisme en horeca. ,,We wisten al dat we toerisme duurzamer moesten maken. Nu internationale reizen door corona grotendeels zijn stilgevallen hebben we een kans de vrijetijds-industrie lokaler te maken.’’

Het onderzoek heeft één ding duidelijk gemaakt: maatregelen om de pandemie te bedwingen, moeten in de toekomst veel minder algemeen zijn dan nu het geval is. ,,Het is logisch dat het nu gebeurde, want we waren niet voorbereid. Maar voor de derde golf of een andere pandemie moeten we veel scherper kijken wat voor verschillende doelgroepen de beste maatregelen zijn. Deze ziekte treft weliswaar iedereen, maar de effecten lopen heel erg uiteen voor verschillende doelgroepen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Coronavirus
Onderwijs
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct