Friese taxibedrijven vangen bot in rechtszaak tegen gemeenten

Er komt niet nog een nieuwe aanbestedingsronde voor het WMO- en leerlingenvervoer in Noordoost-Friesland. Taxicentrale Waaksma en Taxi de Jong hebben een kort geding tegen de gemeenten hierover verloren.

De uitspraak van de rechtbank in Den Haag, maandagochtend, betekent dat de Drentse taxibedrijven Taxi Dorenbos en VMNN vanaf januari 2018 in de Noordoosthoek aan de slag kunnen.

Waaksma (Kootstertille) en De Jong (Ee) wilden via de rechter de aanbesteding terugdraaien . Hierin is bepaald dat elk taxibedrijf maximaal 25 procent van het werk mag krijgen.

Kartel

Taxi Dorenbos en VMNN hebben echter dezelfde eigenaar. Ook bestaan er fusieplannen. Daarom mag beide bedrijven niet ieder een deel van het werk worden gegund, vinden Waaksma en De Jong. Zij beschouwen dit als kartelvorming.

Maar de rechter ziet in de verbondenheid van de twee Drentse partijen geen kartel. Hun inschrijving voor de aanbesteding hoeft dan ook niet ongeldig te worden verklaard.

‘Soarchfâldich’

Namens de gemeenten laat wethouder Pytsje de Graaf van Dongeradeel weten tevreden te zijn met de uitspraak. ,,Dit fonnis befêstiget dat wy dit soarchfâldich en neffens de spulregels dien hawwe.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland