Friese taalhulp voor scholen, naar voorbeeld van buurtsportcoach

Stel Friese taalcoaches aan die scholen kunnen helpen met beter Friestalig onderwijs. Het was een van de suggesties op een bijeenkomst van DINGtiid.

Wethouder Libbe de Vries van Opsterland kwam donderdag met deze suggestie op een bijeenkomst van het taalorgaan voor het Fries, DINGtiid. De buurtsportcoaches zijn ooit opgezet omdat er onvoldoende gekwalificeerde gymleraren waren in het basisonderwijs. Dat speelt nu ook met de bevoegdheid om Fries te mogen geven. Friese taalcoaches kunnen in dit gat springen.

A-profiel

De aanwezigen bogen zich over de vraag of het reëel is dat in 2030 alle scholen een A-profiel voor het Fries hebben. Die ambitie staat in de nieuwste Bestjoersôfspraak Fryske Taal en Kultuer (BFTK) die tussen het rijk en de provincie afgesloten is.

Gedeputeerde Sietske Poepjes was aanwezig om de reacties te horen. Vanuit het onderwijs klonk vooral dat in één keer naar het allerhoogste profiel in 2030 onwerkbaar is. Er moeten tussenstappen komen.

Onderwijs op leuke manier

Volgens Sjoerd Bonnema van scholenkoepel Comprix in Oost- en Weststellingwerf en Opsterland is de tijd daar nu rijp voor. Schoolbesturen maken nu hun schoolplan voor de komende vier jaar. Het zou welkom zijn als de provincie met concrete teksten en handreikingen komt over het niveau van het onderwijs in het Fries. Die kunnen de besturen dan opnemen in hun plannen.

Volgens Bonnema moet je bij de besturen zijn, wil je op de scholen iets gedaan krijgen. Hij pleitte ervoor er geen taalstrijd van te maken en wees erop dat er al heel veel gebeurt.

Poepjes denkt dat met een leuke manier van onderwijs, ,,Frysk as fun’’ ook veel te bereiken is. ,,Wy wolle in heger nivo Frysk ûnderwiis, mar net ten koste fan alles.’’

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement