Friese ouders: onze kinderen spelen best vaak buiten

Zo’n 41 procent van de Friese kinderen gaat voldoende vanuit zichzelf naar buiten toe om te spelen of te sporten. Althans, dat vinden hun ouders.

Waar of niet, dit percentage ligt ver boven het landelijk gemiddelde van 30 procent. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van jeugdorganisatie Jantje Beton onder ruim duizend ouders in Nederland.

Vooral in de zomer spelen ouders in Friesland zelf ook vaak mee. Dat gebeurt in ongeveer een derde van de gevallen in de eigen tuin. Verstoppertje en tikkertje zijn in Friesland én in heel Nederland het populairst om te doen.

Vaardigheden

Peter Nikken, lector Jeugd en Media aan de hogeschool Windesheim, legt in het kader van het onderzoek aan Jantje Beton uit hoe belangrijk buitenspelen is voor de ontwikkeling van kinderen: ,,Zelf contacten leggen, op je beurt wachten, problemen oplossen, spelen volgens bepaalde regels en omgaan met verlies. Dat zijn allemaal basisvaardigheden die kinderen vooral leren door buiten te spelen.’’

En met het oog op de mobiele telefoon zegt hij: ,,Grapjes gaan begrijpen lukt niet met enkel emoji’s op het scherm. Daar heb je echt contact voor nodig.”

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement