Friese ooggetuige over steekpartij in bus Lübeck: 'Ik keek om en zag een mes'

Bij de steekpartij in een lijnbus in Lübeck zijn twee Friese mannen gewond geraakt . Eén van hen ligt nog op de intensive care in het ziekenhuis.

De slachtoffers waren op vakantie met een andere Friese man en een Friese vrouw, zo zegt de vrouw met wie de LC sprak. Haar naam is bij de redactie bekend.

De twee gewonde mannen zijn beiden 21 jaar, bevestigt de Nederlandse ambassade in Duitsland aan de NOS.

Beyers Naudé

De vier, allemaal ongeveer even oud, kenden elkaar van hun schooltijd op het Christelijk Gymnasium Beyers Naudé in Leeuwarden, zegt de vrouw. ,,We waren samen op vakantie in Hamburg en zouden een dagje naar het strand.”

‘Vlammen in rugzak’

In de bus liep een man langs haar been met een rugzak. ,,Wij stonden midden in de bus. Ik voelde dat die rugzak heel heet was, en zag vlammen.” Vervolgens rende ze naar voren om de buschauffeur te waarschuwen.

,,Toen keek ik om en zag een mes.”

Steekwond

Een van haar vrienden is er ernstig aan toe, de ander had een steekwond in de schouder. ,,Die hoefde alleen gehecht.” Ouders van de slachtoffers zijn inmiddels in het ziekenhuis, zegt ze.

De vrouw is erg ongerust over de toestand van haar reisgenoot op de intensive care. ,,Mij mankeert niets, maar ik ben enorm geschrokken.”

Dader

De 34-jarige Duitse dader verwondde in totaal tien mensen. Over zijn motief is nog niets bekend, aldus de Duitse politie. De Duitse krant Lübecker Nachrichten spreekt met meerdere oogetuigen van de steekpartij.