Friese ondernemers exporteren voor 981 miljoen naar Duitsland

Van alle export van Friese ondernemers gaat het meeste naar Duitsland. Er werd in 2015 voor 981 miljoen euro naar de Oosterburen uitgevoerd. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Bedrijven in Friesland exporteren daarmee meer naar Duitsland dan dat ze importeren. Er werd voor 768 miljoen euro uit Duitsland naar Nederland gehaald. Overigens komt de export niet alleen voor rekening van in de provincie geproduceerde goederen. Ruwweg een derde, 325 miljoen euro, wordt verdiend met 'wederuitvoer'. Hiermee worden goederen bedoeld die geïmporteerd worden, om daarna internationaal weer door te verkopen.

De export in 2015 was de hoogste in zeven jaar. Bijna alle jaren werd meer uitgevoerd dan ingevoerd. Alleen in 2012 werd meer geïmporteerd dan geëxporteerd.

Duitsland is voor Friesland de belangrijkste handelspartner, zo blijkt uit de gegevens van het CBS. Daarna volgt België met 414 miljoen euro aan export.

De export naar het Verenigd Koninkrijk is door het CBS extra uitgesplitst. Als gevolg van de Brexit wordt het handelen met de Britten mogelijk een stuk lastiger.

Uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk maakt 6,6 procent van de totale Friese export uit. Meer dan de helft daarvan (53,1 procent) bestaat uit levensmiddelen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement