Friese jongeren geven school onvoldoende voor les over seks

Friese jongeren geven school een onvoldoende voor informatie over seksuele gezondheid. Ze weten er minder over dan leeftijdsgenoten elders in het land.

Dat blijkt uit een groot onderzoek onder ruim 20.000 jongeren tussen 12 en 25 jaar, van wie 800 uit Friesland.

GGD Fryslân, een van de opdrachtgevers van het onderzoek, concludeert dat er nog veel winst valt te behalen in kennis over seksualiteit. De GGD vindt dat het condoomgebruik onder Friese jongeren omhoog moet. De helft van de jongeren vindt het gênant om condooms te kopen.

Laagopgeleide jongeren vormen een risicogroep

Uit de antwoorden van de Friese deelnemers concludeert de GGD dat jongeren over thema’s als anticonceptie, voortplanting, soa en grensoverschrijdend op school minder informatie hebben gekregen dan leeftijdsgenoten elders.

Laagopgeleide jongeren vormen een risicogroep. Ze zijn conservatiever in hun opvattingen over seksualiteit, gebruiken minder vaak anticonceptie, zijn negatiever over homoseksualiteit en gendernonconformiteit.

Sexting

Laagopgeleide meisjes hebben een minder positief lichaamsbeeld en jongens doen vaker aan sexting:het via de mobiele telefoon versturen van seksueel getinte berichten of beelden. Volgens het onderzoek stuurde 9 procent van de jongens en 11 procent van de meisjes het afgelopen halfjaar een naaktfoto of seksfilmpje van zichzelf naar iemand anders.

Van de meisjes in Friesland, die te maken hebben gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag, kreeg slechts 7 procent hulp van een arts of andere hulpverlener. Dit blijft ver achter bij de 19 procent landelijk.

De GGD ziet in de uitkomsten aanleiding om scholen ondersteuning aan te bieden bij het onderwijs over seksualiteit. Friese jongeren waarderen de informatie over seks die ze op school hebben gekregen met een 5,4. Meisjes zijn met een 5,8 iets positiever.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement