Friese icecarvers oefenen in de diepvries voor WK in Alaska

Rolf Döderlein de Win uit Boornbergum en zijn zoon Jostan uit Drachten doen voor Nederland mee aan de wereldkampioenschappen Ice Carving in Fairbanks, Alaska (VS).

Het wordt bizar koud tijdens de World Ice Art Championships in Alaska. De twee Friese deelnemers, vader en zoon, bereiden zich voor in een diepvriescel in Wolvega.

,,Het kan er wel vijftig graden vriezen’’, zegt ijskunstenaar Rolf Döderlein de Win (58) uit Boornbergum, die al twee keer eerder meedeed aan het ijskoude evenement. Voor de komende editie vertrekt hij met zijn zoon Jostan (24) uit Drachten naar Alaska. Samen met Erik van der Leur uit Assen en Roel van Wijlick uit Venlo vormen ze het Nederlands icecarving team.

Lees ook: Houwen in extreme vrieskou op WK in Alaska

Zondag 17 februari vliegt het viertal naar Fairbanks, de stad in de Amerikaanse staat Alaska waar het WK plaatsvindt. In een opslagruimte van Diepvriesveem in Wolvega hebben de mannen al geproefd aan de barre temperaturen. In zo’n cel is het min 25 graden. ,,Het is belangrijk dat je ervaart wat kou is, dat je de kleding hebt getest en weet dat de apparatuur goed werkt’’, aldus Rolf.

Kanshebbers

Het Nederlands team doet in tweetallen mee aan de categorie ‘single block’ (een sculptuur uit een blok ijs van 1 meter breed, 2 meter hoog en 90 centimeter dik) en met z’n viertjes aan de categorie ‘multi block’ (een kunstwerk van 6 meter hoog en 3,5 meter breed uit negen ijsblokken).

Vader en zoon schatten hun kansen om wereldkampioen te worden hoog in. Rolf: ,,We hebben eens sterk team van kunstenaars die nationaal en internationaal ervaring hebben in verschillende vormen van beeldhouwen. Als icecarvers hebben de teamleden afzonderlijk al meerdere nationale en internationale prijzen in de wacht gesleept.’’

Appgebruikers klikken hier om de video te bekijken

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement