Friese huisartsen melden 9 van corona verdachte sterfgevallen

Het coronavirus. FOTO EPA

Friese huisartsenpraktijken hebben negen sterfgevallen gemeld van patiënten die verdacht waren van Covid-19, maar niet zijn getest. Landelijk zijn er zo 936 sterfgevallen gemeld, die niet in de cijfers van het RIVM voorkomen.

Dat meldt het Consortium Onderzoek Huisartsgeneeskunde. Het gaat om cijfers tot en met 12 mei. Voor het eerst is er een regionale onderverdeling gemaakt op basis van de eerste twee cijfers van postcodes.

Huisartsen kunnen Covid-19-verdachte sterfgevallen registreren via een meldknop in ZorgDomein. Ruim duizend van de ongeveer 4750 huisartsenpraktijken in Nederland hebben daar inmiddels meldingen op gedaan. Volgens GGD Fryslân zijn er tot op heden 64 personen uit Friesland gemeld die zijn overleden aan Covid-19. Landelijk zijn dit volgens het RIVM 5715 te betreuren slachtoffers.

Naast deze van ‘corona’ verdachte sterfgevallen is in Friesland door de huisartsen aan 16 Covid-19-patiënten intensieve of palliatieve zorg (stervensbegeleiding) verleend. Deze groep heeft er bewust voor gekozen niet meer naar het ziekenhuis te gaan. Landelijk hebben de huisartsen 981 van deze patiënten gemeld.