Friese huisartsen klaar voor prikken met AstraZeneca

De huisartsen Brent Bearda Bakker en Sonja Zwart vaccineerden eerder kwetsbaren in Leppehiem in Akkrum. FOTO NIELS DE VRIES

De Friese huisartsen gaan hun patiënten tussen 60 en 65 jaar waarschijnlijk een dezer dagen uitnodigen voor een vaccinatie tegen het coronavirus. De weg lijkt vrij nu het Europees geneesmiddelenagentschap EMA de voordelen van AstraZeneca vindt opwegen tegen de nadelen.

De Friese huisartsenvereniging FHV had huisartsen in afwachting van het EMA-onderzoek geadviseerd de uitnodigingen nog even vast te houden, omdat ook patiënten met zwaar overgewicht en patiënten met Down onder de zestig jaar door de huisartsen worden geprikt. Het vaccineren van die leeftijdsgroep met AstraZeneca was door het ministerie van VWS op pauze gezet.

Het EMA oordeelt dat er een kleine kans van waarschijnlijk minder dan 1 op 100.000 is op ernstige trombose na een prik met AstraZeneca. Dit komt op de bijsluiter. Het demissionair kabinet beslist donderdag of het vaccineren met AstraZeneca voor alle doelgroepen wordt hervat. De Akkrumer huisarts Brent Bearda Bakker, lid van de vaccinatiecommissie van de FHV, rekent daar op. ,,Ik heb de sporthal in Akkrum gereserveerd voor donderdag 15 april, dan wil ik prikken. De derde golf hangt nog in de lucht.”

In de loop van volgende week

Bearda Bakker realiseert zich dat AstraZeneca aan populariteit heeft ingeboet. ,,Daar zitten we mee in de maag. Maar de mensen moeten wel beseffen dat het risico op dood door corona heel, heel, heel veel malen groter is dan op trombose door AstraZeneca. Zeker als je op een kwetsbare leeftijd bent, maar ook jonge coronapatiënten kunnen er slecht van weg komen, ik heb ervaring met zulke patiënten. En een eventuele zeldzame trombose is vaak nog goed behandelbaar ook.”

De meeste Friese huisartsen hebben eind vorige week AstraZeneca besteld voor hun patiënten van 60 tot en met 64 jaar. De vaccins worden normaliter eind deze week bezorgd. Bearda Bakker gaat er vanuit dat veel huisartsen in de loop van volgende week gaan vaccineren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Coronavirus