Het weggooien van coronavaccins moet te allen tijde worden voorkomen, alles helpt, maar het initiatief Prullenbakvaccin.nl lijkt niet de beste oplossing. In elk geval niet voor Friesland, stelt Brent Bearda Bakker van de Friese Huisartsen Vereniging vast.

Op de afgelopen week gelanceerde website Prullenbakvaccin.nl hebben tot vrijdag 48 huisartsen zich aangesloten, van wie een uit Friesland. Als zo’n huisarts een vaccin overheeft, verkleurt zijn huisje op de website van oranje naar blauw. Wie wil en in aanmerking komt, kan vervolgens volgens het principe wie het eerst komt die het eerst maalt langskomen voor zo’n prik. De huisartsen willen op deze manier zogeheten spillage voorkomen.

Overbodig

Het systeem lijkt voor Friesland overbodig en zoals het nu is bedacht zelfs onwenselijk, reageert de Akkrumer huisarts Bearda Bakker. ,,Als iedereen massaal naar zo’n huisarts rijdt, dan is die drukte niet handig met het oog op de coronamaatregelen. Ook voor het milieu zijn die kilometers niet wenselijk.”

In Friesland zorgen de meeste huisartsen onderling dat ze precies zoveel patiënten verzamelen als er vaccin in een potje zit, legt Bearda Bakker uit. ,,Dat stemmen wij bijvoorbeeld af binnen de Huisartsen Groep. Maar via onderlinge app-groepen vindt dat zijn weg ook wel.”

In het geval van AstraZeneca trekken de huisartsen elf vaccins uit een flacon. ,,Eenmaal open is zo’n vaccin beperkt houdbaar. Met onze collega’s uit Grou en Wytgaard spuiten we een volledig potje op, zodra we elf mensen bij elkaar kunnen brengen. Dan heb je nooit spillage en voorkom je grote reisafstanden.”

Ministerie niet blij

Het ministerie van VWS is niet blij met Prullenbakvaccin.nl. Het zou in strijd zijn met het vaccinatieprogramma. Ook de Leeuwarder burgemeester Sybrand Buma liet zich er kritisch over uit in de talkshow Beau , onder meer vanwege een dreigende run op vaccins die een blauw huisje op de site kan opleveren.

Prullenbakvaccin.nl is mede een initiatief van de Zwolse huisarts Marco Blanker. Die kreeg landelijke bekendheid nadat hij op Twitter een foto had geplaatst van 58 vaccins die hij had moeten weggooien, omdat veel uitgenodigde patiënten het lieten afweten. Dat was een actie die bij collega-huisartsen de wenkbrauwen deed fronzen. ,,Heel sneu dat zoveel mensen niet kwamen opdagen”, vindt Bearda Bakker. ,,Maar in principe trek je je potjes pas open als de mensen er zijn.”

Tweede prik

De vooralsnog enige Friese praktijk op Prullenbakvaccin.nl zit in Noordwest-Friesland. Deze heeft nog niet gereageerd op een verzoek om motivering voor deelname. De precieze locatie komt pas in beeld als een huisarts een vaccin overheeft. Dat komt tot nu toe zelden voor.

De huisartsen hebben hun patiënten tussen 60 en 65 jaar een eerste prik gegeven. De tweede prik zou in Friesland vanaf 27 juni gezet moeten worden, al beginnen diverse huisartsen daar veel eerder aan. Op dit moment vaccineren de huisartsen in principe alleen zestigers die de eerste ronde gemist hebben, zegt Bearda Bakker. ,,Dat zijn dus kleine groepjes.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Coronavirus
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct