Friese grootmetaal ligt donderdag andermaal lam: 700 stakers verwacht

Voor de tweede keer dit jaar wordt de Friese grootmetaal getroffen door een grote staking. Zevenhonderd metaalwerkers leggen donderdagochtend hun werk neer.

Het ongemak over het uitblijven van een nieuwe cao groeit niet alleen onder de werknemers. Scheepsbouwer Thecla Bodewes spreekt van ,,Franse toestanden’’.

De eigenaar van de Harlinger werf TB Shipyards pleit er voor dat zowel werkgeversorganisatie FME als de bonden nieuwe onderhandelaars afvaardigen. Het conflict ontspoorde dit voorjaar. In Friesland waren er aanvankelijk alleen poortacties, eind september gevolgd door een eerste grote stakingsdag.

Zestien Friese bedrijven

Donderdag voert personeel van zestien bedrijven 48 uur lang actie, onder meer bij Neopost, beddenfabriek Avek in Surhuisterveen en de werven De Vries in Makkum en Icon, Damen en TB Shipyards in Harlingen.

Ook de Leeuwarder blikfabriek Ardagh, stalbouwer Gea Royal de Boer, en de Heerenveense fietsfabrikant Accell doen mee. ,,Het is ons menens’’, legt CNV’er Jikkie Aalberts uit. In Drenthe en Groningen wordt gestaakt bij Fokker, Burgerhout en Muelink & Grol.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement