Minister Eric Wiebes van Economische Zaken.

Friese gaswinning mocht van Wiebes 2 miljard kuub hoger

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken. FOTO ANP

De NAM en Vermilion mogen sinds 2018 ruim 2 miljard kuub extra gas winnen uit bestaande en nieuwe gasvelden in Friesland. Minister Wiebes van Economische Zaken staat dat toe.

In twee jaar tijd heeft Wiebes, op verzoek van beide gasbedrijven, het productieplafond van elf bestaande velden verhoogd. Daarnaast gaf hij groen licht voor de winning van 932 miljoen kuub gas uit de nog te ontwikkelen velden bij Sumar, Nieuwehorne en Blesdijke.

Dit blijkt uit alle besluiten die Wiebes sinds 2018 heeft genomen over gasvelden in Friesland. Op sommige van die besluiten kunnen bewoners en belanghebbenden nog bezwaar maken of naar de rechter stappen. Voor zover bekend heeft dat in Friesland nog niet eerder geleid tot een verlaging van de maximale productie.

In een paar andere gevallen vroegen de NAM en Vermilion om alleen de productieduur te mogen verlengen, omdat het gas zich niet vlot uit de grond laat halen. Het plafond zelf werd niet verhoogd. Op weer andere plekken verlaagde de minister de productiegrens juist, omdat de gasvoorraad er kleiner is dan eerder werd gedacht.

Productieruimte groeit

Maar ook met die verlagingen meegeteld, groeide de productieruimte voor Fries gas netto met 2,2 miljard. Dat is meer dan wat de gasbedrijven inmiddels op jaarbasis uit de Friese bodem halen. Vorig jaar was dat 1,7 miljard, blijkt uit cijfers die zij maandelijks verstrekken aan TNO.

Lees ook | Hoeveel gas is er vorig jaar bij mij uit de grond gehaald? Bekijk het op de kaart

De totale Friese gaswinning neemt elk jaar af. De productieverhogingen die Wiebes heeft toegestaan, zal dat niet veranderen. De extra 2,2 miljard kuub wordt namelijk over jaren uitgesmeerd, soms tot 2035. Daardoor ontstaat er geen nieuwe Friese productiepiek.

Friesland is na Groningen de grootste gasleverancier. Wiebes zei vorig jaar tegen de Tweede Kamer dat de sluiting van het Groninger gasveld niet betekent dat de productie uit de ‘kleine velden’ omhoog gaat. Hij onderstreepte dat met de productiecijfers van de kleine Nederlandse velden als geheel, die elk jaar dalen. Maar lokaal, zo laat de situatie in Friesland zien, staat de minister dus wel degelijk hogere gaswinning toe.

Geen aanvragen geweigerd

Nadat de gaskraan in Groningen in 2022 dichtgaat wil het kabinet gaswinning uit de kleinere velden blijven toestaan, op voorwaarde dat het veilig gebeurt. Tot nu toe zijn er geen aanvragen van de NAM of Vermilion in Friesland geweigerd.

In 2019 zag alleen de NAM de Friese gaswinning afnemen, met 400 miljoen kuub. Op Kollum-Noord na daalde in alle belangrijke velden de productie. De NAM wil binnen een paar jaar een nieuw veld bij Ternaard aanboren. Hoeveel gas het bedrijf daar mag winnen is nog niet bekend.

Vermilion, een veel kleinere speler, hield voor het eerst sinds jaren de productie op peil en won opnieuw 150 miljoen kuub. Dat is voor een groot deel te danken aan de overname van het gasveld Tietjerksteradeel, in 2018, van de NAM. Voor de NAM was het veld niet meer rendabel.

Voor Vermilion, gespecialiseerd in kleinere gasvolumes, is Tietjerksteradeel nu een factor van belang. In 2019 betrof de winning 86 miljoen kuub, de hoogste productie uit het veld in zeker zes jaar.

Lees ook [PREMIUM] Boven gasvrij bouwen, onder gas winnen: ‘Oerheid hat gjin fyzje’

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct