Friese busvloot klimaatvrij met batterijbussen en laadstations

Bus van Arriva bij het station in Leeuwarden. FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

Volgens het Klimaatakkoord moet het Friese busvervoer in 2030 emissievrij zijn. Grote plaatsen krijgen laadstations, plattelandsritten verdwijnen.

De provincie schetst de grote lijnen in een notitie ter voorbereiding op de nieuwe Friese busconcessie die per 2022 zal ingaan. Om alles emissievrij te maken is 10 miljoen euro extra nodig. Dat is te gek. Daarom wordt inschrijvers gevraagd ‘zo duurzaam mogelijk’ te gaan rijden.

Alleen op de hoofdroutes, in het Leeuwarder stadsvervoer en op de Waddeneilanden kan het emissievrij rijden direct van start. Dat kost alsnog 3,5 miljoen extra. Er zijn meer bussen nodig vanwege de oplaadtijd en de kleinere actieradius van elektrische varianten. Met de stap kan de uitstoot van 15.000 ton CO2 worden bespaard.

Lichtgewicht dieselbussen

Het grootste deel van de Friese busvloot bestaat nu uit lichtgewicht dieselbussen. De drie grootste stations zijn goed voor de helft van al het energieverbruik; Leeuwarden, Heerenveen en Dokkum. Hier moeten elektrische laadstations komen voor de nieuw aan te schaffen batterijbussen. Dat geldt mogelijk ook voor Sneek, Bolsward, Drachten, Lemmer en Oosterwolde.

Een onderzoeksbureau schat de eenmalige aanlegkosten van vijftig bovengrondse laadpunten op dertien locaties op 12,5 miljoen euro.

Flexoplossingen

Op het platteland zullen vanaf 2022 minder bussen gaan rijden. Gedeputeerde Staten kijken naar het inkorten van lijnen en naar dienstregelingen die zijn toegespitst op scholieren en forenzen. Flexoplossingen, zoals de Opstapper, kunnen de gaten dichten. GS voorspellen dat dit ,,ta reaksjes út de mienskip liede sil’’.

De binnenstad van Leeuwarden zal het eveneens met minder bussen moeten doen. De gemeente moet meebetalen met flexvervoer. De provinciebrede busconcessie (108 lijnen, 242 bussen) loopt van 2022 tot 2032. Tegelijkertijd komen ook busconcessies voor Brabant, Gelderland en Zuid-Holland op de markt.