Friese brandweer gaat op de schop en krijgt eigen baas

De Friese brandweer krijgt een eigen baas. Foto ANP

De organisatie van de brandweer in Friesland verandert. Er komen twee in plaats van vier regio’s en de spuitgasten krijgen een andere, eigen baas.

De belangrijkste reden voor het aanstellen van een ‘losse’ baas is de toegenomen werkdruk bij de regionaal commandant, de hoogste brandweerbaas. Deze commandant, Wim Kleinhuis, is op dit moment tevens algemeen directeur van de Veiligheidsregio Fryslân. Onder de veiligheidsregio valt naast de brandweer ook de GGD.

In de drukke coronatijd bleek deze dubbelfunctie van de regionaal brandweercommandant niet handig. Per 1 september komt er daarom een adjunct-commandant bij. Deze man of vrouw wordt aangesteld uit de eigen organisatie; de vacature is eerst intern. Het totale aantal leidinggevenden zal niet toenemen, valt te lezen in een notitie. De adjunct-commandant valt onder de regionaal commandant.

Twee regio’s

Daarnaast wordt de verdeling van Friesland in vier regio’s veranderd. Een opdeling in alleen Noord en Zuid is logischer, aldus de brandweerleiding. Het noordelijke deel (inclusief de Friese eilanden) bestaat na de zomer uit 12 gemeenten en 31 brandweerposten, het zuidelijke deel uit 6 gemeenten en 35 posten.

Vrijwilligers krijgen als gevolg van de ingreep mogelijk te maken met een ander aanspreekpunt. Dit geldt ook voor sommige gemeenten. Na ruim een jaar volgt een evaluatie. De ondernemingsraad is betrokken bij de reorganisatie en heeft eind vorige maand een positief advies gegeven. De veranderingen kosten geen extra geld. Ook vallen er geen ontslagen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
brandweer