Friese brandweer denkt aan speciale mestteams: 'Na een paar teugen ben je dood'

De Friese brandweer overweegt een speciaal team op te richten voor mestongevallen. ‘Een koe uit een gierput bevrijden is iets heel anders dan een brandje blussen.’

De brandweer in Friesland werkt al langer met gespecialiseerde teams. Denk bijvoorbeeld aan de duikteams bij een auto die te water is geraakt en ploegen die bij grote branden meten of er gevaarlijke stoffen vrijkomen.

Nu komen er mogelijk ook een of meerdere mestteams, zo meldt de brandweer. Een werkgroep onderzoekt dit momenteel. Dit najaar wordt een besluit genomen.

Want mest is levensgevaarlijk, vertelt projectleider Wim van der Veen. ,,Met name het mestgas H2S. Na een paar teugen hiervan verlies je je bewustzijn, na nog een paar teugen ben je dood.’’

Dodelijke mestongelukken

De afgelopen jaren zijn er verschillende dodelijke mestongelukken gebeurd. Een van de bekendste in Friesland is het mestsilodrama in Makkinga in 2013. Op 19 juni van dat jaar vonden de zoon van de veehouder en twee medewerkers van Heeres Mix- en Pomptechniek uit Abbega de dood. Een vierde persoon raakte zwaargewond.

Recenter, in mei van dit jaar, ging het mis in het Groningse Oldehove. Een tiener kwam om bij een val in een gierput, zijn vader werd in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis.

Er zijn eigenlijk maar twee soorten mestincidenten, aldus de brandweer. Een dier valt in een mestput - koeien, varkens, maar ook honden en katten - of een mens wordt onwel vanwege een te hoge concentratie mestgassen rond de put.

Lokale brandweerploegen

In beide gevallen worden nu nog de lokale brandweerploegen opgeroepen. Dit blijft waarschijnlijk ook zo, alleen komt straks al snel het gespecialiseerde mestteam in beeld, zo is de bedoeling. De lokale brandweermensen, die nou eenmaal sneller ter plekke zijn, kunnen na enige tijd (en na de eerste metingen van de gassen) worden afgelost door het mestteam.

De meldkamer zou dit team standaard kunnen oproepen bij een mestongeval. Dit wordt onderzocht, evenals de standplaats(en) en de omvang van het team. Het mestteam krijgt - als het er daadwerkelijk komt - extra middelen, uitrusting en opleiding.

Een ander onderdeel van het ‘mestproject’ is dat Friese brandweerlieden boeren nog meer gaan wijzen op de risico’s van mest. De brandweer zoekt contact met de LTO, de belangenorganisatie voor boeren.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement