Friese boeren lijden onder de droogte: opbrengst aardappels zakt in elkaar

LTO Nederland dringt vanwege de droogte aan op crisismaatregelen voor boeren en tuinders. Wat aardappels betreft denkt LTO Noord dat de fysieke opbrengst in Friesland gemiddeld zeker een kwart lager zal liggen.

,,De gewassen sterven op het land als ze geen water krijgen’’, zegt voorzitter Marc Calon van LTO Nederland.

De land- en tuinbouworganisatie wil onder meer dat boeren meer en langer kunnen beregenen en dat zij in september twee weken langer de tijd krijgen om mest uit te rijden. Boeren kunnen zo het groeiseizoen verlengen.

Voor een raming van de schade in de landbouwsector door de droogte is het nog te vroeg, geeft zowel LTO Nederland als LTO Noord aan. Volgens Tineke de Vries uit Hallum, bestuurder bij LTO Noord, is de situatie in Friesland niet best. Maar vergeleken met de zuidelijke helft van Nederland, met name Zeeland en Brabant, valt het enigszins mee.

FOTO ARCHIEF

In Zeeland zijn er al boeren die afscheid hebben genomen van hun gewassen (aardappels, uien), weet De Vries. ,,Sa fier is it yn Fryslân noch net.’’

Flinke omzetderving

Er is landelijk sprake van een flinke omzetderving. Wat de aardappelprijzen als gevolg hiervan gaan doen, is nog onduidelijk, aldus De Vries. De uienprijs stijgt de laatste tijd behoorlijk. Bij de aardappels zal in Friesland de fysieke opbrengst gemiddeld zeker een kwart lager liggen, zegt zij.

Volgens De Vries komen er in de winter meer problemen aan. ,,Dan komme de likwiditeitsposysjes fan boeren yn gefaar.’’

Sommige ‘greideboeren’ zullen dan hun wintervoer moeten kopen, vanwege de huidige droogte. De Vries wil niet de hand ophouden, maar hoopt tegen die tijd wel op coulance bij de banken richting boeren.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement