Vanuit een zolderkamer in Tytsjerk begon Marijke Dikkerboom tien jaar geleden haar beautysalon. In september maakt ze haar debuut op televisie als presentatrice bij RTL 4.

Raskat Tommie zit op de trap als zijn baasje Marijke Dikkerboom (33) het huis binnenstapt. ,,Hoe succesvoller je bent als ondernemer, hoe meer behoefte je hebt aan iets of iemand om je heen”, zegt Dikkerboom. Ze tilt haar kat op en neemt hem mee de woonkamer in.

Dikkerboom begon haar salon in Tytsjerk. ,,Op een zolderkamer. Ik ontwierp een eigen flyer en heb die in alle dorpen verspreid.” Haar ouders, haar jongere broertje en haar toenmalige vriend hielpen mee; het was het begin van haar vaste klantenkring.

Kleinschalig

Na drie jaar verhuisde de salon vanwege de groei naar Hurdegaryp. ,,Toch wilde ik kleinschalig blijven. Ik wil dicht bij de mensen staan.” Het bleek een succesvolle gedachte. In 2014 werd haar salon door het Nederlandse publiek verkozen tot de beste van Nederland en afgelopen jaar bestempelde een vakjury haar tot beste schoonheidsspecialist van het Noorden.

Door dit succes doet de eigenaresse haar intrede op de Nederlandse televisie. Ze presenteert vanaf september het RTL 4-programma Life is Beautiful . In dit lifestyleprogramma staan schoonheid en trends centraal. ,,Ik wil hiermee Friesland op de kaart zetten. Zeker omdat het vak schoonheidsspecialiste een ondergeschoven kindje is in het Noorden.”

Interesse in make-up en uiterlijke verzorging heeft Dikkerboom altijd gehad. ,,Mijn broertje en mijn vader hadden het vroeger al zwaar te verduren”, zegt ze glimlachend. „Als klein meisje maakte ik hen al op.” Haar moeder moedigde dit aan. ,,Als puber kreeg ik wat jeugdpuistjes, mijn moeder stuurde me naar de beautysalon van de buurvrouw.”

Eerste opname

Toen ze haar havo had afgerond, zocht ze naar een interessante opleiding op hbo-niveau. ,,Ik kon niks vinden. Mijn ouders benadrukten dat ik echt iets moest doen wat ik zelf wilde.” Ze koos voor een mbo-opleiding in de uiterlijke verzorging. Als stagiair deed ze praktijkervaring op, maar al snel wilde ze zelf ondernemen.

De eerste opname voor het RTL 4-programma vond onlangs plaats op het jubileumfeest van de schoonheidssalon. Met het programma geeft Dikkerboom branchegerelateerde bedrijven in het Noorden een podium waar ze hun producten of diensten kunnen tonen aan heel Nederland. Zo konden lokale ondernemers op het jubileumfeest met visagist Mary van de Ven in contact komen.

De opbrengst van het feest gaat naar de Ronald McDonald Huizen in Friesland. Dikkerboom heeft niet zomaar voor dit goede doel gekozen. ,,Een vaste klant van mij had een ziek kindje. Via haar heb ik meegekregen dat het zo fijn is als beide ouders dichtbij het zieke kind kunnen blijven.” De onderneemster haalde 10.000 euro op voor het goede doel.

Op zondag 3 september is Marijke Dikkerboom te zien in het RTL4-programma Life is Beautiful .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct