Friese Piet was gewoon Piet

De intocht van Sinterklaas verliep in Friesland precies zoals andere jaren: met Zwarte Pieten.

Diverse intochtcomités waren vooraf best genegen een paar veeg- of roetpieten mee te nemen, blijkt uit een rondgang van deze krant. Maar daar wilden de pieten op het laatste moment niet aan. Ze waren bang voor herkenning en vreesden eenmaal op straat te worden belemmerd in hun malle fratsen.

Nergens in Friesland leidde de landelijke ophef over de kleur van Piet tot verstoringen van de intocht. Die was feestelijk als andere jaren; met drommen kinderen langs de kant, een blij zwaaiende Sinterklaas en zijn gevolg dat ruimhartig pepernoten uitdeelde.

In Heerenveen dreigde het vastlopen van de Pakjesboot in de Hearresleat nog even roet in het eten te gooien, maar ook hier meerde de Sint kort na twee uur ongeschonden aan, waarna hij werd welkom geheten door burgemeester Tjeerd van der Zwan en een feesttoer maakte door het centrum.

De Pieten in Leeuwarden zijn zwart.

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende LC+-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze LC+-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van de Leeuwarder Courant vallen onder LC+, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement

Aanmelden LC-nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het belangrijkste nieuws