Friese Hema’s onder vuur van Hema-concern

Bijna alle 23 Friese Hema’s liggen onder vuur van het eigen concern. Op één na zijn het zelfstandige franchisebedrijven waar de keten van af lijkt te willen.

Alleen de grote vestiging van de Hema aan de Nieuwestad is eigendom van het Hema-concern. Alle andere Hema’s in Friesland zijn in handen van particuliere eigenaren. Enkelen hebben twee tot vier vestigingen in Friesland.

‘Levensgevaarlijk’

„Wij staan als Friese Hema’s voor de volle honderd procent achter ons bestuur”, zegt één van de Hema-eigenaren met verschillende vestigingen in Friesland. Hij wil net als zijn collega’s niet met naam worden genoemd. „Want dat is levensgevaarlijk”.

Geen van de Friese Hema-eigenaren heeft nog een brief gekregen waarin staat dat het concern hun contract wil opzeggen. „Maar we hebben wel andere brieven gekregen en die liegen er ook bepaald niet om”, aldus de Hema-ondernemer.

De zelfstandige Hema ondernemers zijn verenigd in een Vereniging Aangesloten Bedrijven (VAB). Daarvan zijn de bestuurders die 24 Hema-filialen hebben door het Hema concern de wacht aangezegd.

De Hema heeft hen te kennen geven dat hun contract niet meer wordt verlengd als franchisenemer van de Hema. Geen van de VAB-bestuurders heeft een vestiging in Friesland, maar de Hema eigenaren zijn wel solidair en staan volledig achter de eisen van de bedreigde bestuurders, zo blijkt uit een rondgang langs verschillende eigenaren.

Slepende kwestie

Volgens het Financieele Dagblad gaat het om een jarenlang slepende kwestie tussen de franchisehouders en het Hema-concern. Zo is verschil van mening over de kosten voor internetverkoop van de Hema. De spanningen binnen de keten zouden er toe hebben geleid dat de huidige Britse eigenaar van Hema, Lionel Capital, het bedrijf niet heeft kunnen verkopen aan het Belgische Core Equity.

Het Hema-concern zegt dat het concept van franchise moet worden herzien en zet de VAB, die de franchisenemers vertegenwoordigt, aan de kant. In totaal zijn er in Nederland 261 Hema vestigingen eigendom van franchisers en 284 filialen zijn in beheer van het concern.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement