Ze zijn klein, maar kunnen grote problemen oplossen: Hex Houses. De zeshoekige kant-en-klare woningen moeten mensen in nood, zoals vluchtelingen of slachtoffers van natuurrampen, snel een waardig onderdak geven. Deze week scoort de innovatie op de Dutch Design Week Eindhoven. Met dank aan Friese bedrijven.

Het is een soort doe-het-zelf bouwpakket. De Hex Houses zijn zo ontwikkeld dat ze – als de situatie erom vraagt – op elk moment en op elke plaats kunnen worden opgebouwd. De huisjes zijn bijna 50 vierkante meter groot. Ze worden in delen geleverd en kunnen door de bewoners zelf in elkaar worden gezet. Er komt geen kraan aan te pas.

Hex House is een idee van de non-profitorganisatie Architects For Society. Architecten en ingenieurs van de Nederlands-Amerikaanse stichting hebben zich ten doel gesteld om mensen in nood, zoals ontheemden en vluchtelingen, een betaalbaar en duurzaam onderdak te bieden als ze hun eigen huis gedwongen moeten verlaten.

Waardiger dan tentenkampen

Klaas Elsinga van Architects For Society, opgegroeid in Joure, is sinds een jaar betrokken bij de innovatie. De stichting is twee jaar geleden begonnen in Minneapolis. ,,We zochten een oplossing voor de soms erbarmelijke omstandigheden waaronder vluchtelingen moeten wonen. Je ziet vaak de reflex van overheden om direct tenten naar rampgebieden te sturen. Maar dat is een tijdelijke oplossing.’’

Architects For Society wil die trend keren. ,,Hex Houses zijn in vier dagen op te bouwen en bieden een waardige oplossing voor de lange termijn’’, zegt Elsinga. De huisjes hebben een levensduur van vijftig tot zestig jaar. Ze kunnen overal worden neergezet en op ieder moment worden afgebroken en verplaatst. De huisjes staan op pootjes, zodat ze ook op schuine of oneffen ondergronden neergezet kunnen worden, zoals in drassige vluchtelingenkampen of in overstromingsgebieden.’’

loading

Deze huisjes zijn praktisch en duurzaam. De buitenmuur, isolatie en binnenmuur zijn verwerkt in één component. Een Hex House is niet op het elektriciteitsnet aangesloten, maar werkt met zonnepanelen. Er is een regenwateropslag en het toilet werkt met biogas. Regenwater wordt via een ingebouwde goot en regenpijp opgevangen in een tank onder het huisje, waar het wordt opgeslagen. Er is een aparte tank voor drinkwater.

In een huisje is plaats voor een gezin. ,,Maar je kunt ook schuiven met de muren’’, vertelt Elsinga. ,,Zo kun je er ook een noodhospitaal van maken, of een schoollokaal.’’

Friese bedrijven

Het prototype van het Hex House is gebouwd met materialen van Friese bedrijven. Het Drachtster bedrijf SIP Construct leverde alle vloeren, wanden en dakpanelen. Aludon uit Drachten bouwde het aluminiumframe. Frederiks Interieur uit Gorredijk maakte de op maat gemaakte meubelen voor het tiny house. Henry Penninkhof uit Heerenveen maakte de constructietekeningen en studenten van ROC Friese Poort uit Drachten zetten het prototype in elkaar. Eerst op de Friese Poort, eerder deze week in Eindhoven. ,,Eigenlijk kun je wel spreken van een Friese onderneming’’, stelt Elsinga.

loading

De bedrijven leverden hun materiaal gratis en kunnen profiteren als de Hex Houses in productie gaan. Er is interesse voor de huisjes, onder meer van Defensie. Een huisje kost nu 35.000 euro. Dat kan goedkoper als er direct honderden tegelijk worden gemaakt. ,,We streven naar een bedrag van 15.000 tot 20.000 euro per huisje’’, zegt Elsinga.

Op de Dutch Design Week in Eindhoven, deze week, maakt Hex House indruk. Van de 2600 ontwerpen die worden gepresenteerd, behoort de vluchtelingenhuisje tot de top 10 van ‘beste designs’ en ‘must sees’. Eerder kreeg de Hex House al internationale prijzen in Amerika en Duitsland.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Video
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct