Fries sterftecijfer in week 20 flink onder gemiddelde

FOTO ANP/RAMON MANGOLD Foto: "Ramon Mangold"

In Friesland zijn in week 20 (van 11 tot en met 17 mei) minder mensen dood gegaan dan het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van eerdere jaren had geschat.

Het CBS schatte in dat in week 20 104 Friezen zouden overlijden. Uiteindelijk zijn in deze week 88 sterfgevallen gemeld. In de provincie is dan ook sprake van ondersterfte in plaats van oversterfte.

Dat komt overeen met het landelijke beeld. Er overleden ongeveer 2850 mensen, zo’n 200 minder dan gebruikelijk is in deze tijd van het jaar. Daarmee lijkt een einde te komen aan een periode waarin het aantal sterfgevallen duidelijk hoger was vanwege het nieuwe coronavirus.

Volgens het CBS is de sterke daling in het aantal sterfgevallen te verklaren door de piek aan overlijdens in maart en april. Ook na de verhoogde sterfte tijdens de griepepidemie in 2018 was er een periode van ongeveer zes weken waarin de sterfte lager lag.

De sterfte onder vrouwen en 80-plussers is vooral lager dan verwacht, meldt het CBS. Onder 80-plussers is de sterfte in week 20 zelfs lager dan gebruikelijk.

In Friesland is volgens cijfers van de GGD voor het laatst op 7 mei iemand overleden aan de gevolgen van het coronavirus.