Fries Coronacentrum in Heerenveen bijna leeggestroomd: nog twee covid-patiënten in behandeling

Het Coronacentrum in Heerenveen. FOTO JILMER POSTMA

Het Fries Coronacentrum in Heerenveen is vrijwel leeg gestroomd. Er worden nog twee oudere coronapatiënten behandeld. In hoogtijdagen lagen er rond de vijftig patiënten.

Dat laat woordvoerder Matthijs Bergsma weten. ,,Wetenschappelijk kunnen we het niet aantonen, maar dit lijkt toch heel erg het effect van het vaccineren. Het aantal patiënten loopt fors terug en daar zijn we ontzettend blij om.”

Het Coronacentrum in oudbouw van Anna Schotanus van zorgkoepel Alliade in Heerenveen vangt oudere coronapatiënten op die niet in een verpleeghuis behandeld kunnen worden en niet naar het ziekenhuis willen of hoeven. Het centrum diende tijdens de tweede golf ook als ontlasting van de ziekenhuizen. In totaal zijn er meer dan vijfhonderd covid-patiënten behandeld .

Het Coronacentrum blijft voorlopig in gebruik, zegt Bergsma. Recent bracht Alliade al naar buiten dat de locatie voor de Veiligheidsregio Fryslân dienst blijft doen als quarantaine- en isolatielocatie, ook voor uitbraken van andere virussen, bacteriën of besmettelijke ziekten. ,,De ruimte blijft beschikbaar. We weten natuurlijk ook nog niet welke kant het verder opgaat met corona”, zegt Bergsma, die onder meer doelt op de onzekerheid over alle varianten die wereldwijd opduiken en de werkzaamheid van de vaccins op de langere termijn.

Alliade is wel gestopt met het Covid-huis voor met corona besmette verstandelijk gehandicapten in Drachten. ,,Die stond al langer leeg. Mochten we weer zoiets nodig hebben voor deze doelgroep, dan kan dat ook hier in Heerenveen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland