De Franse peukenraper Alain Muller wil deze zomer een grote clean-upday houden in Leeuwarden. Want daar liggen heel veel peuken op straat.

Bijna voorzichtig schuift Alain Muller (35) een van de vele sigarettenpeuken op de Leeuwarder Wirdumerdijk op. Zijn blauwe plastic blik is al redelijk vol met uitgedrukte sigaretten. Een jongen die hem tegemoet komt zegt: ,,Thank you”. De vrouw van een ouder echtpaar moedigt hem aan: ,,Wat goed! Dit is echt nodig.” Een ander steekt zijn duim op naar de Fransman, die nu bijna twee weken in de Friese hoofdstad peukjes opraapt of opveegt. Veel mensen kijken verwonderd naar hem. De meesten zeggen niets. „Maar ook al zeggen ze niks, ze zien toch dat je bezig bent,” zegt hij.

Zijn boodschap: sigaretten zijn even schadelijk voor het milieu als plastic. „Uiteindelijk belanden de schadelijke stoffen in het grondwater. Daar hoop ik mensen bewust van te maken, zodat ze hun peuken in een prullenbak gooien en niet op straat.” Bespot wordt hij zelden, vertelt hij. „En als ze het al doen, versta ik ze niet.”

De Fransman werkte twaalf jaar als skimonteur en raakte daar onder de indruk van de schoonheid van de bergen. „Maar ook zag ik de rotzooi die toeristen haast achteloos weggooien.” Met zijn verdiende geld wilde Muller reizen, maar tegelijkertijd iets nuttigs doen. Eerst ging hij doorsnee afval zoals plastic flesjes en blikjes opruimen. Later stapte hij over op peuken. ,,Waarom? Die liggen overal en ze zijn makkelijker mee te nemen als je onderweg bent.”

Via Italië, Frankrijk en België kwam hij vorige week aan in Leeuwarden, waar hij een vriendin opzocht. Inmiddels kreeg hij al de nodige publiciteit.

400.000 peukjes van straat

Muller schat dat hij in totaal nu 400.000 peukjes van straat heeft opgeveegd.

De peukenraper blijft iets langer dan gepland in de Friese hoofdstad, maar vertrekt binnenkort naar Bratislava. In de zomer wil hij terugkomen om een grote peukenschoonmaakactie te organiseren. Voor deze „ clean-upday ” wil hij 1000 mensen mobiliseren. „Ik zou hiervoor graag in contact komen met het gemeentebestuur en kijken of ze dit samen met mij of anderen willen opzetten. Met zijn allen kunnen we dan bijvoorbeeld een park schoonmaken of een paar straten. Je zou er een hele happening van kunnen maken. Met volwassenen, maar ook met kinderen. Het kan ook gezellig zijn om samen bezig te zijn de stad schoon te maken.”

Na drie kwartier is de plastic zak van 1 kilogram vol. Muller pakt een klein weegapparaatje, dat 0,16 kilogram aangeeft. ,,Dat zijn 750 sigarettenpeuken.’’

Best veel, maar er liggen dan ook veel peuken op straat in Leeuwarden, viel hem al op. „Vooral in die groeven tussen de stenen. Die zijn er lastig uit te halen.” In Frankrijk zijn kleine zakasbakjes te koop bij de tabakswinkeltjes. „Bij bushokjes staan ook altijd prullenbakken. Bovendien kun je in Frankrijk een boete van 68 euro krijgen als de politie ziet dat je een peuk weggooit.”

Dat is vermoedelijk ook de reden dat er in een stad als Parijs minder uitgedrukte sigaretten op straat liggen dan in de Friese hoofdstad, denkt hij.

Lees ook: 'Nergens liggen zoveel peuken op straat als in het mooie Leeuwarden'

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct