Franeker wil Van Zuijlen houden als burgemeester; Brok zegt nee

Ondernemers en vertegenwoordigers van culturele instellingen en evenementen in Franeker hebben een petitie aangeboden bij commissaris van de koning Arno Brok om Eduard van Zuijlen een jaar langer te behouden als waarnemend burgemeester.

Van Zuijlen is nu nog waarnemer in Franekeradeel, maar deze gemeente verdwijnt per 1 januari als Franekeradeel met Menameradiel, het Bildt en enkele dorpen van Littenseradiel fuseert tot Waadhoeke. Die nieuwe gemeente krijgt in het eerste jaar ook een waarnemer.

De opstellers van de petitie willen de huidige burgervader behouden om ‘het momentum’ van enkele belangrijke initiatieven die in 2018 gerealiseerd moeten worden niet te verliezen. Het gaat onder meer om activiteiten in het kader van Leeuwarden Fryslân 2018 en de Franeker Academie. Ondernemers, culturele instellingen en evenementenorganisatoren hebben momenteel een goede band met Van Zuijlen. Met zijn opvolger zullen ze die opnieuw op moeten bouwen, wat tijd kost. ,,Tijd, die in 2018 niet voorhanden is.’’ Ook vinden ze Van Zuijlen een goede kandidaat omdat hij bekend is met de regio en de benodigde kennis en ervaring heeft.

Brok stuurde de indieners een schriftelijke reactie. Hij noemt Van Zuijlen een kundig bestuurder maar wil hem niet benoemen als waarnemer in Waadhoeke. ,,Mijn mening is dat los van uw gemeente, een zittende burgemeester in principe geen waarnemer en/of kroonbenoemde burgemeester moet worden na een herindeling.’’ Als argument noemt hij onder meer ‘kleine schuringen’ die ontstaan bij het samenvoegen van verschillende gemeenten. ,,Ik acht het verstandiger dat een tijdelijke burgemeester de positie krijgt om deze oneffenheden glad te strijken.’’

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement