Franeker (23) vijf jaar vast in Amerika voor stalken ex-liefje

FOTO PIXABAY

Een 23-jarige man uit Franeker is in Amerika veroordeeld tot een celstraf van vijf jaar wegens het stalken en bedreigen van zijn ex-vriendin.

Afgelopen dinsdag kwam rechter Ramona Gonzalez in de rechtbank van La Crosse in de staat Wisconsin tot dit oordeel. De Franeker gaf zijn schuld toe tijdens de zitting.

De man zit sinds eind juli vorig jaar vast in de gevangenis in La Cross, een plaats met 50.000 inwoners, gelegen tussen Minneapolis en Chicago. Langer dan ,,any other current prisoner’’, aldus de lokale nieuwszender WIZM News Talk.

Omdat deze maanden van de opgelegde straf afgaan, heeft de Franeker nog ruim vier jaar voor de boeg in Amerika.

Via internet ontmoet

Hij had de vrouw via internet ontmoet. Op 21 juni 2017 gaf hij op zijn Facebookpagina aan ,,een relatie’’ te hebben. Zijn Facebookvrienden meldden ,,happy’’ voor hem te zijn. Ze complimenteerden hem met de ,,mooie foto’s’’ en zijn ,,mooie meid’’, waar hij ,,trots op kon zijn’’.

Een half jaar later, op 10 december 2017, postte hij een foto van zichzelf, staande op een tank. Eronder vermeldde hij dat ze ,,nog steeds vrienden’’ waren. Om Engelstalige volgers hiervan op de hoogte te stellen zette hij zijn woorden speciaal voor hen ook nog even om: ,,We are still friends.’’

In die tussenliggende tijd beëindigde de vrouw de relatie. Maar de Franeker kon niet leven met de breuk. Zo bleef hij haar benaderen. In juni vorig jaar zou hij haar autoruit hebben stukgeslagen met een honkbalknuppel, terwijl de vrouw in de auto zat. Ook moet hij haar bedreigd hebben met een mes.

Na straf uitgezet naar Nederland

Zodra hij zijn straf heeft uitgezeten, wordt de Franeker op laste van de rechter naar Nederland uitgezet. Zijn advocaat – Veerle Goudswaard van de Stichting Dutch&Detained, die Nederlanders die in het buitenland gevangen zitten steunt – probeert dat eerder voor elkaar te krijgen. ,,Dat doen we altijd.’’ Het is waar de stichting onder meer voor staat.

Of de man beroep aantekent tegen de uitspraak, wil Goudswaard niet zeggen. ,,Ik ga verder niet in op deze zaak. Dat is niet in het belang van mijn cliënt.’’ Ook de moeder van de man wil niets over de zaak kwijt. Ze laat alleen weten dat het misschien wel heel anders zit.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt contact met de Franeker te hebben en bijstand te verlenen. ,,Veel meer kun je niet doen’’, aldus een woordvoerder.

menu