Spannend: een kunstwerk tentoonstellen. Leerlingen die eindexamen deden in de beeldende vakken zochten hun beste werk uit voor de expositie ‘Eindwerk, begin van nieuw talent’ in het Fries Museum.

,,Koester je dromen’’, vindt Sophie Jassies. Ze maakte haar eindexamenwerkstuk voor haar opleiding vmbo-t aan openbare scholengemeenschap Sevenwolden in Grou. Sophie (15) wil met haar werk ‘Revealing Dreams’ uitbeelden dat dromen in je hoofd onstaan en vervolgens worden vrijgelaten. De gouden lijst met bloemen symboliseert voor haar dat dromen heel waardevol zijn voor een mens.

Jassies is een van de 23 leerlingen van 21 scholen uit heel Friesland die meedoen aan wat inmiddels een traditie aan het worden is. Opvallend: van alle inzeningen zijn er slechts twee gemaakt door jongens.

De expositie in het Fries Museum past in de doelstelling van het museum om aandacht te schenken aan cultuuronderwijs en om verbindingen te leggen tussen maatschappij en museum. Tot en met 2 juli zijn de examenwerkstukken te zien. Studenten van de docentenopleiding Beeldende Kunst en Vormgeving aan de NHL spelen een belangrijke rol in de samenstelling van de expositie. Zij richten de expositieruimte in en helpen bij de totstandkoming van het geheel.

De expositie toont het enthousiasme van scholieren die zich verdiepen in de beeldende kunsten. Schilderijen, collages, een video, een geluidssculptuur - binnen de eisen die de examenrichtlijnen stellen aan de creaties hebben ze zich dit jaar meer vrijheid veroorloofd dan in voorgaande jaren.

Het is natuurlijk de vraag hoe deze nieuwe lichting kunstenaars-in-de-dop zich gaat ontwikkelen. Slechts een enkeling kiest daadwerkelijk voor een vervolgopleiding die geheel in het teken staat van de beeldende kunst, voor de meeste vmbo’ers, havisten en vwo’ers wacht doorstromen naar een hoger niveau of een opleiding op het gebied van economie, sociologie, in de chemie of de pabo.

Blader bovenin dit artikel door alle de foto's van alle examenkandidaten met hun werk gemaakt door fotograaf Niels Westra. Bezoekers via de smartphone-app klikken hier voor de fotoserie . Kirsten Groenhagen (Leeuwarder Lyceum) en Jildou de Vries (CSG Bogerman, Sneek) ontbreken in de serie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct