Corporatie Elkien sloopt en bouwt de komende jaren fors rond de Nijdjipstrjitte in Grou. Er komt extra parkeerruimte ten gunste van het hele dorp.

Elkien is al lange tijd bezig met de voorbereidingen in het wijkje ten oosten van het Wilhelminapark. Daar staan veel verouderde jaren-zestigwoningen. De corporatie wil er zeer energiezuinige huurhuizen voor in de plek bouwen.

Een uitgewerkt totaalplan ontbrak nog. PvdA-wethouder Hein de Haan presenteerde dinsdag het voorontwerp voor een nieuw bestemmingsplan.

Als de hele operatie over een paar jaar is, zijn er 122 woningen gesloopt en 115 huizen voor terug gebouwd, zo blijkt uit dit plan. Hierbij wordt de eerder ingezette wijkvernieuwing bij de Gruttostraat ook meegeteld.

In het plan zitten 75 laagbouwwoningen, veelal in dezelfde stijl als bij de Gruttostraat. Verder komt er op de hoek van de Lynbaenstrjitte en de Nijdjjipstrjitte een appartementengebouw dat tot drie bouwlagen hoog wordt. Het plan kent namelijk veertig appartementen, waarvan de helft is bedoeld voor zorgbehoevende mensen.

Volgens de Leeuwarder parkeernormen zijn er straks 111 parkeerplaatsen nodig in het nieuwbouwgebied. Hier bovenop wil de gemeente ruimte vrij maken voor nog eens 80 auto’s aan de noordzijde van de wijk.

,,Daar kan de rest van het dorp ook gebruik van maken’’, zegt wethouder De Haan. Grou heeft op dit moment namelijk een tekort aan stallingsruimte voor auto’s. De parkeerplekken kosten wel geld. ,,De aanleg willen we betalen met de opbrengst van de Groene Kruislocatie.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct