Forse roekenkolonies strijken neer, maar vooral ver van bewoning

De roek broedt in forse kolonies in en rond Leeuwarden. Toch blijft hun overlast beheersbaar. De meesten zitten op plekken ver van bewoning.

De provincie is akkoord met een roekenbeheersplan dat de gemeente heeft ingediend. Op vijf plekken zullen de beesten worden verjaagd. Daarnaast zijn er 25 gedoogplekken, waar de kolonies wel in de gaten worden gehouden, maar alleen bij problemen aangepakt.

Plekken zonder overlast hebben voorkeur

Het liefst ziet de gemeente dat de beesten zich vestigen op zogeheten beheerlocaties, waar vrijwel niemand er last van heeft. Het betreft bijvoorbeeld de dodenbocht bij de Hegedyk in Wytgaard, waar vorig jaar 143 nesten werden geteld. Ook de Drachtsterweg bij de afslag naar de Wâldwei is zo’n plek: er broedden vorig jaar meer dan zeventig paartjes. Verderop langs de Wâldwei en in de Groene Ster zijn eveneens grote broedkolonies die amper overlast veroorzaken.

De roek wordt door biologen als zangvogel beschouwd, maar zijn krassende zang valt niet bij alle mensen in de smaak, zeker niet als de dieren zich in grote kolonies dicht bij huizen vestigen.

De gemeente probeert daarom te voorkomen dat de vogels nestelen in de omgeving van het crematorium in Goutum, de zuidzijde van de Schieringerweg, de Ahornstraat, een overlastplek op de Uiterdijksterweg en de achterzijde van Swettehiem in Westeinde. Op deze plekken zijn eerder in totaal 57 nesten geteld.

De provincie staat verjaging toe, omdat de gemeente elders voldoende haar best doet om de roekenpopulatie te beschermen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement