Fonds voor herstel Friese huizen met paalrot

Huiseigenaren die de fundering moeten vervangen vanwege paalrot, kunnen binnenkort een beroep doen op een speciaal fonds.

Daarin komt 100 miljoen euro, waarmee honderden huizenblokken kunnen worden opgeknapt. Dat schrijft minister Stef Blok (Wonen) vandaag aan de Tweede Kamer.

Het kabinet stort zelf 20 miljoen euro in het fonds. Gemeenten en banken moeten dat aanvullen tot 100 miljoen euro. Daarmee kunnen zo’n tweeduizend leningen worden verstrekt. Het is de bedoeling dat het fonds per 1 januari 2017 van start gaat.

Friesland

In Friesland zijn naar schatting 700 tot 1200 panden met een houten fundering waarin door veranderende grondwaterstanden paalrot kan ontstaan. De koppen van de palen staan normaliter onder water, maar door bodemdaling kunnen ze in aanraking met zuurstof komen. Dan kan rot ontstaan, met verzakking tot gevolg.

Dat gebeurde onder meer aan de Noorderdwarsstraat in Grou. Opknappen kost tienduizenden euro’s.

Huizenblokken met paalrot moeten in één keer worden aangepakt, een kostbare en complexe klus. Als één van de bewoners in het rijtje daar geen geld voor heeft, kan de fundering in zijn geheel niet worden hersteld. Het geld is bedoeld om dat nijpende probleem aan te pakken.

Lening

Huiseigenaren kunnen bij het fonds een op maat gesneden lening krijgen met gunstige voorwaarden, zoals een lage rente. Het gaat om huizenbezitters met ‘urgente funderingsproblemen’, waarvoor binnen vijf jaar herstel nodig is.

De Tweede Kamer had hier, op initiatief van PvdA, VVD en ChristenUnie, om gevraagd. Het geld komt uit een onbenut potje dat bedoeld was voor energiebesparende maatregelen voor appartementen. De Kamer heeft als voorwaarde gesteld dat behalve herstel van de fundering, ook meteen de vloeren extra geïsoleerd moeten worden.

Overigens is het fonds ook voor andere funderingsproblemen opgericht. Zo hebben sommige huizen last van bacteriën die de palen van binnenuit opvreten.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement