Filosoof Stine Jensen geeft nationale 5 meilezing in Leeuwarden

De nationale viering van Bevrijdingsdag, dit jaar in Leeuwarden, begint ‘s ochtends met een lezing van filosoof, publicist en 'Wie is de mol'-deelnemer Stine Jensen.

De Nationale Viering Bevrijding is dit jaar in Leeuwarden vanwege Culturele Hoofdstad. De provincie en het Nationaal Comité 4 en 5 mei organiseren de dag samen met de NOS.

De Deens-Nederlandse Jensen studeerde literatuurwetenschap en filosofie in Groningen en beschouwt ‘vrijheid’ als de moeder aller waarden. ,,Het is belangrijk dat je handelingen niet door een autoriteit worden afgedwongen’’, zegt ze.

Startsein

Na de 5 meilezing van Jensen wordt op het Befrijdingsfestival in Leeuwarden het bevrijdingsvuur ontstoken als startsein voor alle festiviteiten in het land. De dag wordt afgesloten met het 5 meiconcert op de Amstel in Amsterdam.

Een dag eerder, op 4 mei, houdt Kim Putters in Amsterdam de toespraak op de Dam, bij het Nationaal Monument. Putters is directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

De toespraak volgt na de twee minuten stilte en een gedicht, dat dit keer wordt voorgedragen door een Friese middelbare scholier.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement