Film 'Redbad' (over Friese koning) grootste flop ooit in Nederland

Het historische epos Redbad over de strijd van de middeleeuwse Friese koning Redbad, lijkt de grootste filmflop uit de Nederlandse filmgeschiedenis te worden, met tot nu toe amper 40.000 bezoekers.

Is de film Redbad een flop? Wat vind jij?
Lees verder

,,Teleurstellend”, zegt producent Klaas de Jong uit Earnewâld eufemistisch. De film van regisseur Roel Reiné ging een maand geleden in première in 134 zalen in Nederland. Deze week is de film in slechts 43 bioscopen te zien. De teller stond maandag op 37.878 bezoekers, met een bioscoopomzet van 332.785 euro.

Dergelijke cijfers zijn veel te laag voor een film die rond de 8 miljoen euro heeft gekost. Door deze tegenvallers is Redbad misschien wel de grootste flop uit de Nederlandse filmgeschiedenis.

Zelf hadden de makers op veel meer bezoek gerekend. Op basis van hun vorige epos, Michiel de Ruyter uit 2015 – goed voor ongeveer 800.000 verkochte kaartjes – had het Redbad-team gerekend op minstens de helft van dat aantal, tien keer meer dan de film nu heeft gescoord.

Vier keer duurder

Met een budget van 8 miljoen euro is Redbad ruim vier keer duurder dan de gemiddelde Nederlandse speelfilm. Met 15 miljoen euro is Zwartboek nog altijd de kostbaarste film. De provincie heeft de film niet gesubsidieerd. Wel is er een bedrag van 5000 euro ingelegd om de openluchtpremière op het Zaailand mogelijk te maken.

Vol plein voor film Redbad
Lees verder

Wat ging er mis?

Salesagent Daniëlle Raaphorst, die namens producent De Jong Redbad aan het buitenland verkoopt: ,,We waren al voorzichtig met onze schatting omdat de Nederlandse film sinds Michiel de Ruyter wat bioscoopbezoek betreft onder druk staat. Maar dit lage aantal hadden wij uiteraard niet verwacht. Het is erbarmelijk.”

Was de keuze om Redbad midden in de zomer uit te brengen wel goed? ,,Achteraf gezien was dat geen goede keuze”, geeft De Jong toe. ,,We beleven nu de beste zomer sinds jaren en dat gaat altijd ten koste van het bioscoopbezoek. Ook andere titels, onder meer de grote kaskrakers uit Hollywood, lijden daaronder.”

WK voetbal

Raaphorst voert nog een reden aan: het WK voetbal. ,,Wij hebben onderschat dat het WK toch zo zou aanslaan in Nederland.”

Hoe Fries is de film over koning Redbad?
Lees verder

Er is mogelijk wel een lichtpuntje. Raaphorst: ,,Redbad staat na de publiciteitscampagne op het netvlies van veel mensen. Daarom verwachten wij dat de titel het goed zal doen op de sites voor video on demand.”

De Jong: ,,Een film als Redbad gaat daar zeker twintig jaar mee. Om nu van een verliesgevend project te spreken, is ongepast. Deze film gaat heel lang mee.”

Filmfestival

De film is wel geselecteerd voor het Belgische filmfestival in Oostende voor het programma LOOK. De rechten van Redbad zijn in meer dan dertig landen verkocht, zegt salesagent Raaphorst. De film zal in Hongarije en Slowakije in de bioscoop te zien zijn. Net als in het Midden-Oosten, Zuid-Korea en Turkije.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement