Fikse reorganisatie dreigt bij Nordwin

Onder druk van de rechter komt er alsnog een bemiddelingspoging bij het ruziënde Nordwin College . Maar er hangt een grote reorganisatie in de lucht.

Urenlang bestookten de raad van toezicht en de geschorste topman Ton Stierhout elkaar met soms heftige verwijten. Zo werd de topman gebrek aan leidinggevende kwaliteiten voorgehouden, bleek hij ongeschikt voor zijn werk toen er tegenwind opstak en beschikt hij over onvoldoende integriteit. Maar toen kantonrechter E. Zwart-Sneek na drie uur juridisch bekvechten duidelijk liet doorschemeren dat het gevraagde ontslag van Stierhout bepaald niet een gelopen race zou zijn, bleek de raad van toezicht bereid tot een nieuwe bemiddelingspoging.

'Als volwassen mensen praten over een oplossing'

De komende weken moet daarover duidelijkheid komen. Tot die tijd houdt de rechter haar oordeel aan. ,,Is er niks te bedenken dat u toch als volwassen mensen kunt gaan praten over een oplossing?’’, aldus Zwart-Sneek. Ze constateerde ‘schurende zaken’ over de manier waarop de raad van toezicht zijn bevoegdheden heeft gezien en is overgegaan tot schorsing en uiteindelijke voordracht voor ontslag.

Die handelwijze noemde zij overhaast: ,,U heeft soms niet te handig geopereerd, als het gaat om timing, insteek en woordkeus’’, hield zij voorzitter Klaas Evert Engelse en Yvonne Bleize van de raad van toezicht voor. De volledige raad was nu bij de zitting aanwezig. Bij een eerder, door Stierhout gewonnen, geding over zijn schorsing, bleek de voltallige raad verhinderd wegens vakanties.

Rode cijfers

De kern van het conflict tussen Stierhout en de raad van toezicht ligt in de slechte financiële situatie van het Nordwin College, dat ‘groen’ vmbo en mbo biedt aan 3500 leerlingen. Stierhout wijt die aan tegenvallers, door kortingen op het budget door het ministerie van Economische Zaken, een hoog ziekteverzuim en een groei van het aantal leerlingen waarvoor de onderwijsgelden pas na een of twee jaar binnenkomen. De raad van toezicht stelt niet goed op de hoogte te zijn gehouden.

De door de raad aangestelde interim-bestuurder Ilona Dulfer heeft inmiddels een plan gemaakt om uit de rode cijfers te komen. Zij wil deze zomer 25 volledige arbeidsplaatsen schrappen op het personeelsbestand van circa 350. Volgens Stierhout is Nordwin te kwetsbaar om op eigen benen te kunnen staan. Vorig jaar zijn verkennende gesprekken gevoerd met zowel Friesland College als de Friese Poort. Deze ROC’s zijn allebei groter en financieel gezond.

De rechter haalde ook deze kwetsbare positie van Nordwin aan om te pleiten voor een gesprek. ,,Het is een trieste vertoning dat u hier zit, in niemands belang.’’

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct