Fietspad Afsluitdijk gewoon dicht: partijen wel in gesprek over incidentele openstelling

FOTO ANP

Rijkswaterstaat en de vier bonden die protest aantekenden tegen de afsluiting van het fietspad naast de Afsluitdijk, zijn in gesprek over incidentele openstelling.

Per 1 april gaat het fietspad drie jaar op slot. Er vinden de komende jaren veel werkzaamheden plaats bij en aan de Afsluitdijk, waardoor Rijkswaterstaat het voor de veiligheid beter vond het fietspad - waar vooral in de zomer dagelijks honderden mensen gebruik van maken - dicht te doen.

Het leidde tot ophef onder wielrenners en fanatieke wandelaars die regelmatig gebruikmaken van het pad. De Fietsersbond, Wandelnet, het Landelijk Fietsplatform en wielersportbond NTFU schreven een brief aan Rijkswaterstaat en zetten een petitie op, gericht aan minister Cora van Nieuwenhuizen.

Lees ook: CDA wil Afsluitdijk in zomer openhouden voor fietsers

De bonden willen dat het fietspad korter dicht gaat of anders incidenteel open kan. Daarover was deze week een gesprek. Dat verliep goed, laten Rijkswaterstaat en Wim Bot van de Fietsersbond weten. Een uitkomst is er nog niet. ,,We hebben aangedrongen op openstelling op specifieke dagen en in de bouwvak’’, zegt Bot. ,,Rijkswaterstaat wil echter geen hoge verwachtingen scheppen.’’

Rijkswaterstaat gaf in het gesprek toelichting over de keuze om het pad drie jaar te sluiten. Wel zegt het mee te willen denken over een oplossing, al is dat lastig. ,,We gaan kijken naar de mogelijkheden, dat wordt de komende tijd uitgezocht’’, stelt woordvoerder Patricia Troost.

Ze kan er niet al te veel over zeggen, omdat het CDA ook Kamervragen heeft gesteld over de kwestie. ,,Dus ik kan niet overal antwoord op geven.’’

Evenementen

Een heikel punt voor de bonden is dat er dit jaar evenementen staan gepland over de Afsluitdijk, zoals de IJsselmeer Challenge. Of en in welke vorm het doorgaat, is nog niet duidelijk. Troost: ,,We kijken of we iets kunnen doen voor de evenementen.’’ Mocht het evenement worden gecanceld, gaat de organisatie een alternatief parcours ontwerpen dat ook langs het IJsselmeer gaat, maar dan niet over de Afsluitdijk.

1 april

Over enkele weken zullen de partijen weer met elkaar in gesprek over het fietspad. Rijkswaterstaat hoopt dan alles op een rijtje te hebben. Per 1 april gaat het pad in ieder geval op slot, dat is zeker. Er komt een speciale fietsbus voor degenen die toch nog over de Afsluitdijk willen. Rijkswaterstaat maakt volgende week de dienstregeling bekend. Er komen vier haltes (bij Den Oever, Breezanddijk, Kornwerderzand en het monument) en de bus zal eenmaal per uur rijden.

Lees ook: Afsluiting fietspad Afsluitdijk een 1 aprilgrap? Echt niet, zegt Rijkswaterstaat