Fietselfstedentocht en bevrijdingsfeesten: deze grote evenementen gaan niet door vanwege nieuwe coronamaatregelen

De Slachtemarathon van 2012, de editie van 2020 gaat niet door. FOTO ARCHIEF LC

De verlenging van de coronamaatregelen tot 1 juni betekent in Friesland dat onder meer de bevrijdingsfeesten, muziekfestivals, de Fietselfstedentocht en de Slachtemarathon niet doorgaan.

75 jaar bevrijding wordt in Friesland en de rest van Nederland dit voorjaar niet of heel sober gevierd. Het Friese gedeelte was al afhankelijk van landelijke besluiten, zegt woordvoerder Thea van der Schaaf van Bevrijdingsfestival Fryslân. En die zijn gisteravond meegedeeld door premier Mark Rutte. Kern van de zaak: tot 1 juni geen samenkomsten.

Er gaat dus een streep door het grote bevrijdingsfestival in Leeuwarden. Ook in andere steden en dorpen zijn de feesten van de baan. Alternatieve plannen zijn er wel in Friesland, weet Van der Schaaf, maar hierover kan zij op z’n vroegst dinsdag pas meer vertellen. ,,We komen zo snel mogelijk met nieuws, in overleg met de provincie en gemeenten.’’

Op landelijke schaal werd vorige week al duidelijk dat het Nationaal Comité 4 en 5 mei naar een andere vorm zoekt. Het comité heeft Nederlanders gevraagd om mee te denken. Mogelijk wordt deze week al meer bekendgemaakt. Het bevrijdingsfeest op 5 mei in Wageningen gaat sowieso niet door.

Lees ook | Alle bijeenkomsten tot 1 juni verboden, met boetes gehandhaafd

Uitstel

Het omvangrijke wandelfestival rond Aldeboarn, Akkrum, Grou en Wirdum van amateurhistoricus Hessel Bouma, op 2 mei, wordt eerst twee maanden uitgesteld. De – voorlopige – nieuwe datum voor het oorlogsevenement, waarbij wapendroppings in januari 1945 centraal staan, is 27 juni. ,,It is enoarm spitich’’, zegt Bouma.

De Fietselfstedentocht op tweede pinksterdag, maandag 1 juni, is eveneens van de baan. Dat bevestigt voorzitter Stephan Rekker van de organisatie. ,,It is in pynlik beslút, mar klip en klaar’‘, meldt Rekker. ,,De sûnens fan de frijwilligers en de dielnimmers giet foar alles. Safolle minsken by elkoar kin net.’’

Aan de Fietselfstedentocht kunnen maximaal 15.000 deelnemers meedoen. Zij zijn volgens de regels hun inschrijfgeld kwijt mocht de tocht niet doorgaan. Nu wordt daarvoor wat bedacht, zegt Rekker: ,,Wy komme mei coulancefoarstellen.” Ook de stepelfstedentocht (op zondag) en de motorelfstedentocht (op maandag) gaan niet door.

Lees ook | Kabinet prijst 'meerderheid' die zich wel aan richtlijnen houdt

Slachtemarathon

De Slachtemarathon vindt iets later in juni plaats, op de dertiende, maar dit wandelevenement is ook al afgelast. ,,Freeslik, mar it kin net oars”, zegt projectleider Immie Jonkman. Vooral het culturele aspect van de wandeltocht en de rol van de dorpen daarbij lopen spaak door de aangescherpte regels. ,,Wy kinne net by elkoar komme en fergaderje.’’

De afwikkeling van de financiering wordt de komende tijd spannend, geeft Jonkman aan. Fondsen hebben geld toegezegd, maar daaraan hangen voorwaarden. ,,Dêroan kinne wy no net foldwaan. It is de fraach hoe coulant as se no binne.”

Muziekevenementen

Veel muziekevenementen waren al geannuleerd, zoals Aaipop in Nijland en Bregepop in Scharsterbrug, beide begin april. Onder meer Oerrock in Ureterp (21, 22 en 23 mei) en het Strandheem Festival bij Opende (Hemelvaartweekend) kunnen aan de lange lijst worden toegevoegd.

Dat geldt ook voor het Oranjewoud Festival in het laatste weekend van mei. De organisatie probeert een deel van het programma te verschuiven naar 2021.

Oerol?

Siart Smit, algemeen directeur van het Terschellinger festival Oerol (12-21 juni), heeft de hoop op een festivaleditie dit jaar nog steeds niet helemaal opgegeven. ,,Maar als het doorgaat, wordt het iets heel kleins. Als alles tot 1 juni stilligt, wordt de voorbereidingstijd nog korter. De repetitietijd is weg tot die datum, maar dat heeft een nasleep tot ver na die tijd.''

,,De impact is enorm’’, gaat Smit verder. ,,We hebben een staf van straks 80 tot 100 mensen, zo’n 1000 vrijwilligers, 175 gezelschappen, artiesten, musici. En de Oerol-periode is voor de eilander ondernemers belangrijk voor de jaaromzet.’’

Paasvuren

De grote paasvuren in de Zuidoosthoek, die in het weekend van 12 april zouden worden ontstoken, waren al afgelast. De evenementen trekken meestal grote groepen kijkers en veel mensen werken weken aan de opbouw van de metershoge bulten van snoeihout. Vesuvius, de oudejaarsploeg van Elsloo, besloot vorige week het paasvuur te annuleren en het terrein af te sluiten. Ook het takken rijden, op 21 en 28 maart, werd afgeblazen. De Korhoenders in Fochteloo namen dezelfde beslissing.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland