Fiat voor zorgwoningen Talant in Heerenveen

Talant mag een complex bouwen van 22 zorgwoningen bij het Tellepark in Heerenveen, maar eerst moeten de initiatiefnemers verplicht op buurtgesprek.

De gemeenteraad besloot daar maandagavond toe. De overburen van de Meineszstraat stonden op hun achterste benen toen ze hoorden van het geplande bouwblok in twee woonlagen. Ze repten van een muur voor hun woningen.

Raasbrede steun

Via een amendement en een motie dwingt de gemeenteraad nu een gesprek af. Voortrekkers hiervan waren CDA en D66. Het amendement van het CDA biedt ruimte om binnen het bouwvlak nog te schuiven met woonvlakken. Het kreeg raadsbrede steun.

Alle partijen dragen de plannen van Talant een warm hart toe, haastten zij zich te zeggen. In de communicatie was bij de gemeente iets misgegaan. De laatste had een startbijeenkomst met de buurt vergeten.

Vertrouwen herstellen

,,Wij vinden dat vertrouwen hersteld moet kunnen worden’’, zei Pieter van der Mark (D66). De buren hadden ,,een ander beeld’’; aanvankelijk zouden er twee-onder-een-kapwoningen komen.

Het college krijgt nu de opdracht om een gesprek te arrangeren tussen de initiatiefnemers (Talant, Zwanenburg) en de omwonenden. Zij moeten samen op zoek naar een zogenoemde ‘planoptimalisatie’.

Twee gebouwen

De nieuwbouw verrijst op de plek van de oude basisscholen De Letterbeam en de Petraschool. Hier komen 44 zorgappartementen, verdeeld over twee gebouwen, aan de Meineszstraat en de Coehoorn van Scheltingaweg.

De nieuwbouw vervangt de huidige drie Talant-locaties aan de Weegbree, de Reling en de Badweg. Cliënten van Talant kunnen straks in de nabijgelegen nieuwbouw van Marijke Hiem terecht voor dagbesteding en nachtzorg.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement