Fiat Ferwerderadiel voor kwelderplan

Onder grote druk is de gemeenteraad van Ferwerderadiel gisteravond akkoord gegaan met het bestemmingsplan ‘Verkweldering Noorderleech’.

Verschillende raadsfracties hadden er moeite mee dat er na jaren voorbereiding nog steeds geen overeenstemming is tussen It Fryske Gea en de pachters in en grenzend aan het betrokken gebied bij Hallum en Marrum.

Eerder had de raad steeds gesteld dat de plannen niet ten koste mochten gaan van de pachters. Het college beklemtoonde dat volgens de provincie nu toch een fiat nodig was, onder meer omdat anders subsidiestromen in gevaar zouden komen.

Na een toelichting door directeur Henk de Vries van It Fryske Gea gingen de meeste fracties, met uitzondering van de ChristenUnie, toch overstag. ,,Er gaat geen schep de grond in voordat er een pachtcontract ligt’’, stelde De Vries.

Daarin moet onder meer compensatie worden geregeld voor in te leveren zomerpolders. De boeren vrezen, nu dit raadsbesluit is genomen, dure juridische procedures als ze het toch niet eens worden met It Fryske Gea. In de woorden van Bouma: ,,In hin klaut altyd efterút.’’

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement