Festivals in Groene Ster geven hoofdpijn

Psy-Fi. FOTO LC/ARODI BUITENWERF Arodi Buitenwerf

De juridische basis onder de organisatie van festivals in het Leeuwarder recreatiegebied de Groene Ster wankelt. De gemeente werkt aan een oplossing.

Het ziet er naar uit dat de rechtbank Noord-Nederland de ‘omgevingsvergunning’ voor dit natuur- en recreatiegebied tussen Leeuwarden en Tytsjerk nietig verklaart. Rechter Ruud Vucsán maakte dit gistermiddag duidelijk, aan het einde van een vijf uur durende zitting.

Voor de rechtbank in Leeuwarden kruisten de stichting Groene Ster Duurzaam - die opkomt voor belangen van bewoners in de omgeving - en de gemeente voor de zoveelste keer de degens. Aan de orde was onder andere de omgevingsvergunning.

Psy-Fi

Vooruitlopend op de uitspraak, volgende maand, oordeelt de rechtbank dat de gemeente te weinig aspecten heeft beoordeeld en geregeld in de vergunning. Ambtenaren bogen zich meteen na de zitting al over de vraag welke koers zij nu moeten varen. Festival Psy-Fi start de voorbereidingen op 4 augustus.

De vergunning, die de gemeente zichzelf heeft gegeven (gebiedseigenaar én vergunningverstrekker), is nodig omdat het bestemmingsplan festivals uitsluit. De omgevingsvergunning staat drie festivals per jaar toe en vormt hiermee de juridische basis voor de evenementen. Het is hierna aan de gemeente om per festival eisen te stellen en die in aparte vergunningen neer te leggen.

menu