Psy-Fi heeft vorig jaar twee boetes van ieder 30.000 euro gekregen. Groene Ster Duurzaam en Leeuwarden twisten over intrekking hiervan.

Het gemeentebestuur wil niet op de kwestie ingaan. Zij bevestigt alleen dat beide boetes zijn opgelegd.

De gemeentelijke adviescommissie voor de bezwaarschriften behandelt dit najaar de zaak voor de tweede keer. In afwachting hiervan zegt de gemeente niets.

Verzet tegen kwijtschelding

De stichting Groene Ster Duurzaam, die zich sterk maakt voor de recreantenbelangen in het gebied, verzet zich tegen de beoogde kwijtschelding.

De boetes zijn volgens haar opgelegd nadat de festivalorganisatie tijdens de voorbereiding te veel lawaai had gemaakt.

De gemeente keerde op haar schreden terug nadat Psy-Fi had geklaagd over de boetes. Er zou twijfel zijn gerezen over de juistheid van de geconstateerde overtredingen.

Afwezigheid

Maar Groene Ster Duurzaam maakte bezwaar tegen het gemeentelijke voornemen. Bij de behandeling in de bezwaarschriftencommissie was Psy-Fi afwezig.

Later maakte de festivalorganisatie echter kenbaar alsnog haar zegje te willen doen.

Oordeel opgeschort

De adviescommissie heeft haar oordeel daarom opgeschort. Voor burgemeester en wethouders vormde dit aanleiding Psy-Fi uitstel van - eventuele - betaling te geven tot na de commisie-uitspraak en de mogelijke vervolgprocedure bij de rechtbank.

Voorzitter Theo van Gelder van Groene Ster Duurzaam verwacht dat Psy-Fi ‘in ieder geval de komende twee jaar niet hoeft te betalen’.

Sceptisch over controles

De stichting is mede daarom sceptisch over de aangekondigde strenge controles (’zero telorance’) bij het volgende Psy-Fi, eind augustus.

,,Wij vragen ons af wat dit om het lijf heeft als blijkt dat de bijbehorende boetes van vorig jaar door de gemeente nog steeds niet zijn geïncasseerd.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Psy-Fi
Festivals Groene Ster
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct