Aan fantasiefestival Imaginarium in Park Vijversburg wordt dit weekend een tamelijk echt onderdeel toegevoegd: bohurt. Harde vechtwedstrijden met middeleeuwse wapens.

Bewapend met onder meer zwaarden en bijlen gaan vechters in harnassen elkaar dit weekend te lijf in Tytsjerk. En het zijn geen schijngevechten, want er worden rake klappen uitgedeeld. Het Imaginarium-festival in Park Vijversburg heeft een Nederlandse primeur: het eerste officiële, bondgerelateerde, bohurttoernooi. De naam: Kening Striid.

Bohurt geldt als een relatief nieuwe vechtsport, waarbij de deelnemers gebruikmaken van historisch correcte middeleeuwse wapens en uitrustingen. De confrontaties gaan met de botte bijl, letterlijk, want de wapens mogen niet scherp zijn. ,,Oars soene der wol in protte ferwûnen falle’’, zegt organisator Bert Wielstra (36) van Imaginarium.

Geen tikje 'voor de show'

‘Historical medieval battle’, zoals het ook genoemd wordt, is heel iets anders dan het naspelen van historische veldslagen, benadrukt Wielstra. ,,Hjirby binne it gjin tikjes foar de show. Dit is ‘rechttoe-rechtaan’. Ramst elkoar fûl op ’e bealch en der wurdt echt fochten. Pas ast op ’e grûn leist, bist ôf.’’

Toch is het ook een ‘gentleman’s sport’, zegt Wielstra er direct bij. Op filmpjes heeft hij wel gezien dat iemand die een ander net flink op de huid had gegeven daarna direct vroeg of alles goed was. ,,Je wolle elkoar ek net de fernieling yn helpe.’’ Buiten het strijdtoneel vormen de vechters één grote familie, aldus de Dokkumer.

Desondanks heeft Imaginarium dit weekeinde tien ehbo’ers op het terrein, onder wie vijf vooral voor het bohurttoernooi. ,,Der is wolris in snijwûne. En in earm brekke kin ek.’’ De organisatie zorgt zelfs voor een directe aanrijroute voor ambulances. ,,Wy gean der net fanút dat it nedich is, mar der kin binnen fiif minuten in ambulânse wêze.’’

Alle wapens zijn goed gekeurd

Aan de wedstrijden doen zeventig deelnemers uit zeven verschillende landen mee: Denemarken, Engeland, Italië, Duitsland, Frankrijk, Noorwegen en Nederland. Er zijn duels tussen twee strijders, maar het meeste spektakel wordt verwacht van de teams die het tegen elkaar opnemen. Bij de mannen gaat het om vijf tegen vijf, bij de vrouwen om drie tegen drie.

Wielstra wil het bohurttoernooi in Tytsjerk op de kaart zetten

De leiding is in handen van een ‘head marshall’, een soort scheidsrechter, van de bond Historical Medieval Battle International Association (HMBIA). Alle wapens worden ook gekeurd op deugdelijkheid, zegt Wielstra. Voor reparaties zijn er smeden. De gevechten vinden plaats binnen een houten hekwerk, een zogeheten ‘list’, van 7 bij 16 meter, dat voldoet aan de eisen van de HMBIA.

Wielstra besloot bohurt naar Imaginarium te halen in verband met het vijfjarig bestaan van het evenement dat hij met zijn vrouw Susanne organiseert. Het is een ‘festival van de verbeelding’, waarop veel bezoekers zich als vikingen of prinsessen of willekeurige fantasiefiguren verkleden. Hij denkt dat de bohurtstrijders gasten het gevoel kunnen geven dat ze oog in oog staan met echte ridders.

Grootse toekomstplannen

Bovendien wint de vechtsport snel aan populariteit, zegt Wielstra. ,,Dit wurdt wat wêr’t minsken hinne gean, lykas in autocross.’’ Hij wil het bohurttoernooi in Tytsjerk op de kaart zetten, zodat er in volgende jaren teams uit meer landen mee komen doen. Er komt een livestream op internet, zodat zij kunnen zien hoe het er op Imaginarium aan toe gaat. Er is al belangstelling getoond vanuit Amerika.

Groter groeien zou betekenen dat er gevechten van 21 tegen 21 gehouden kunnen worden. En zelfs het WK, ‘Battle of the nations’, zou over een jaar of vijf naar Tytsjerk kunnen komen, denkt Wielstra.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct