De Snip is volledig gerestaureerd. V.l.n.r. Arij Gaastra, Jaap Tiedema en Henk Gaastra.

'Familiemolen' De Snip in It Heidenskip is weer een pronkje

De Snip is volledig gerestaureerd. V.l.n.r. Arij Gaastra, Jaap Tiedema en Henk Gaastra. FOTO NIELS DE VRIES

Hij hoort bij de familie, al generaties lang. En sinds vandaag siert poldermolen De Snip de landerijen aan de Heidenskipsterdyk weer als nooit te voren.

De stormen van januari 1953 waren de oude molen te machtig. De wieken braken af en de molen raakte in de twintig jaren daarop die volgden steeds verder in verval. Voor boerenzoon Arij Gaastra bood De Spin op het land van zijn ouders aan de Heidenskipsterdyk een prima speelplek. ,,Wy hienen der in hut yn makke.’’ De molen hoort bij de ‘pleats’ en Gaastra is er dan ook trots op dat het rijksmonument er nu weer piekfijn uitziet. Sinds 1925 boert de familie in het gebied.

Noodzakelijk

In opdracht van Molenstichting Súdwest-Fryslân is het beeldbepalend kunstwerk de voorbije maanden grondig gerenoveerd. Dat was hard nodig, nadat pake Arij in 1975 de aanzet had gegeven tot een eerste restauratie. Veel meer dan een frame was er namelijk niet meer van over. Hij richtte daartoe de Workumer Molenstichting op om geld los te weken voor de noodzakelijke opknapbeurt. De mazzel was volgens zijn zoon Henk dat toenmalige burgemeester in Den Haag de weg wist om subsidies te verkrijgen. Dat wie allegear nij yn die tiid.’’

Na die restauratie werd De Snip eigendom van de molenstichting. Het noodzakelijke maalwerk was in 1953 overgenomen door aanvankelijk een noodgemaal en later een elektrisch gemaal. Nu wordt de molen ter lering en vermaak in werking gezet door de leden van molenaarsvereniging. Eenmaal zette Arij de molen in werking om te bemalen, maar werd daarvoor diorect door de stichting op de vingers getikt. ,,Ik wie net bevoegd.’’ lacht hij. Maar och, wat deed de molen, waarvan het bouwjaar onbekend is maar waar volgens de kadastrale kaarten uit 1832 al sprake was van een molen op deze plek, zijn werk goed, herinnert Henk Gaastra. ,,Yn de oarloch stie it lân hielendal ûnder wetter. De mûn hat it doe goed dien.’’

'Boerenmolens'

Molenstichting Súdwest-Fryslân is blij dat de poldermolen nu een tweede restauratie heeft ondergaan. Van de ongeveer 2500 ‘boerenmolens’ in 1850 zijn er nu nog maar zo’n 120 over, weet Jaap Tiedema. Iedere boerderij had in die tijd zijn eigen molen om het waterpeil in de landerijen te reguleren. De restaurateurs hebben oude foto’s gebruikt bij hun werk, waardoor De Snip wat minder hoekig lijkt dan na de vorige opknapbeurt.

Schnitt

,,Hy hat mear schnitt’’, vindt Henk Gaastra. De kap is hersteld, het rietdek van de kap vernieuwd, de windpeluw vervangen, metsel- en voegwerk hersteld, hekwerk rond de molen vervangen, damwand en krooshek bij de vijzelbak hersteld, pleisterwerk hersteld, de stalen roeden zijn doorgehaald en behandeld en het kruirad is vervangen. Ook is gehele molen is geschilderd. Met de klus is 95.000 euro gemoeid.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct