FUMO: Niks mis met waterkwaliteit zwemput Joure

Kinderen die ziek zijn geworden na het zwemmen in de Put van Nederhorst bij Joure zijn waarschijnlijk het slachtoffer van een buikvirus, zegt de FUMO.

Diarree, koorts, overgeven: zo’n vijftien ouders melden op Facebook dat hun kinderen deze week ziek zijn geworden na het zwemmen in de Jouster waterplas. Maar volgens de FUMO, die het Friese zwemwater namens de provincie zomers controleert, is met de waterkwaliteit in de oude zandput niets mis.

Maandag heeft het Wetterskip nog monsters genomen waaruit blijkt dat alles in orde is, zegt Jelle Stoker van de omgevingsdienst. ,,Er zijn toen geen schadelijke bacterieën of blauwalg gesignaleerd.’’ Volgens de beheerder van het strandje bij de Put is de kleur en de reuk van het water normaal.

Stoker heeft vrijdag contact gezocht met de GGD, maar die heeft geen zorgelijke signalen van huisartsen gekregen. ,,Zij opperen dat het waarschijnlijk gewoon gaat om een buikvirus.’’ De FUMO krijgt overigens vanuit heel Friesland meldingen van mensen die zeggen dat ze ziek zijn geworden na het zwemmen in buitenwater. ,,Deze week ook nog uit Makkum en van bij het Pottenstrand in Sneek, terwijl ook daar de waterkwaliteit gewoon in orde is.’’

De FUMO ziet voorlopig geen reden om het water bij Joure nogmaals te laten controleren. ,,Dat zou paniekvoetbal zijn.’’ Bovendien duurt het altijd een paar dagen om zulke watermonsters te beoordelen.

Op Zwemwater.nl is te zien op welke 53 plekken de provincie de kwaliteit van het Friese oppervlaktewater in de gaten houdt en hoe schoon het daar is. Op dit moment geldt voor twaalf Friese zwemlocaties een waarschuwing of een (zwaarder) negatief zwemadvies, meestal vanwege blauwalg. Die kan huidirritatie of maag- en darmklachten veroorzaken.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement