FNP wil overcapaciteit van molens in IJsselmeer gebruiken om oude molens op te ruimen

De FNP in provinciale staten wil dat er meer molens op het land worden opgeruimd, nu blijkt dat de capaciteit van Windpark Fryslân groter is dan beoogd.

De Fries-Nationalen wijzen op het in 2014 door provinciale staten genomen besluit om maximaal 530,5 MW aan windenergie op land op te wekken. Met de komst van de molens in het IJsselmeer wordt dit maximum flink overschreden.

,,Foar ús wie dy 530,5 MW doedetiids in hurd punt en dat is yntusken net feroare’’, zegt statenlid Klaas Fokkinga. ,,Ek yn it koalysjeakkoart wurdt dat maksimum dúdlik neamd.”

De overcapaciteit kan gebruikt worden om bij de molens in het Nij Hiddum Hou de tiphoogte van de wieken aan te passen of het aantal op te wekken MW’s terug te schroeven. De FNP wil van gedeputeerde staten weten of dit een mogelijkheid is.

De partij ziet daarnaast in de overcapaciteit een kans om oude windmolens op te ruimen. ,,Dêr soe de “plus” fan Wynpark Fryslân prima foar brûkt wurde kinne. Wy freegje it Kolleezje dan ek oft men ree is om neist de 6 MW yn Nij Hiddum Hou ekstra te sanearjen ûnder besteande mûnen.’’

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement