Wat is een artikel?

Onze LC+-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van de Courant vallen onder LC+, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Elke maand 3 LC+-artikelen lezen met je gratis account

Aan het begin van de maand wordt je tegoed weer aangevuld tot 3.

Ook onbeperkt LC+-artikelen lezen?

Dat kan! Met een (proef)abonnement kun je net als onze andere abonnees onbeperkt PLUS-artikelen lezen op onze site en in de app.

Je hebt jelimiet bereikt.  Verder lezen? Abonneren Je kunt nog [plusArticlesLeftCount]artikelen lezen deze maand

FNP wil met andere regionale partijen in de Tweede Kamer: 'Kloof Randstad en regio verdient stem'

De FNP gaat samen met andere regionale partijen broeden op een landelijke lijst voor de kamerverkiezingen van volgend jaar. De tijd is daar volgens politiek leider Corlienke de Jong rijp voor.

Hernieuwd besef van de kloof tussen de Randstad en ‘s lands uithoeken verdient een stem in de ,,Haachske polityk’’, stelde De Jong zaterdag in haar toespraak op de Nijjierssit van de Frysk-Nasjonalen in Hallum. ,,It regionaal sentimint moat dêr in bliuwend plak krije, mei de FNP foarop.’’

,,De fraach is’’, aldus De Jong, ,,oft en hoe’t de regionale polityk der yn dit krêftefjild yn slagje kin’’. Zij beantwoordde de vraag niet. Maar De Jong ziet ,,grut potinsjeel’’ in regionale thema’s, doordat actuele maatschappelijke tegenstellingen een geografische en culturele component hebben. 

,,In grut tal boargers is klear mei de polityk’’, oordeelt ze. ,,Der is in grutte kleau tusken regio en Rânestêd, tusken minsken mei in hege en in lege oplieding, tusken minsken mei de heechste en de leechste salarissen, tusken earm en ryk, tusken boer en boarger en tusken kosmopolyt en behâldend folk.”

Minder in de schaduw

De FNP geldt als hoeksteen van de verenging Onafhankelijke Senaatsfractie, waarvan Durk Stoker (Koudum) voorzitter is en waarvoor Gerben Gerbrandy (Gauw) de senaatszetel bezet. De Jong vindt dat de regionale partijen onder die vlag de krachten moeten zien te bundelen voor een kamerlijst. Voor een zetel zijn zo’n 70.000 stemmen nodig.

Meedingen naar Kamerzetels is naar haar verwachting goed voor der bekendheid van regiopartijen. Ze hoopt dat de FNP bij statenverkiezingen vervolgens ook minder in de schaduw van ,,lanlike filiaalpartijen’’ zal staan.

,,Wy moatte de ferbining weromfine mei de mienskip. Mei ús regionale ynstek kinne wy de kiezers werom krije, dy’t it betrouwen yn lanlike partijen alhiel lang kwyt binne’’, hield De Jong het kader van haar partij voor. ,,Dat sil moatte mei oare regionale partijen yn Nederlân en Europa.’’

Voldoende politie op het platteland

De FNP-voorvrouw hintte in haar nieuwjaarsrede op enkele hangijzers waar haar partij druk mee is. Dat er ruimte blijft voor woningbouw in de kleinere dorpen mag statenlid Sijbe Knol als beloning voor zijn inspanningen zien. 

Voldoende politie op het platteland wordt een strijdpunt voor de FNP. ,,It is skoof en skande dat hjir kulturele barrens oergean, omdat ús plysjes oproppen wurde by lanlike evenminten’’, stelde De Jong.

Ze sloot af met een oproep om op 5 februari in Leeuwarden massaal Carlos Puigdemont te ontmoeten. ,,Dizze held’’ uit Catalonië verkeert door strubbelingen met de Spaanse autoriteiten in vrijwillige ballingschap. Op uitnodiging van FNP’er Sybren Posthumus spreekt hij volgende maand op poppodium Neushoorn.

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende LC+-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze LC+-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van de Leeuwarder Courant vallen onder LC+, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement