FNP vreest minder zeggenschap in Europees Parlement

De FNP vreest voor haar vertegenwoordiger: de EFA. Regionale partijen in Europa krijgen het lastig. Door een nieuwe kiesdrempel lijkt het erop dat ze minder zeggenschap gaan krijgen, een jaar voor de Europese verkiezingen. De FNP vreest voor haar vertegenwoordiger: de EFA.

,,It is in oanslach op de demokrasy’’, zegt FNP’er Sybren Posthumus over de verandering van de Kieswet die het Europees Parlement vorige week aannam. In staten die 35 of meer parlementsleden mogen afvaardigen, gaat de kiesdrempel omhoog naar tussen de 2 en 5 procent van het aantal kiesgerechtigden. Pas als een partij dit minimum heeft binnengehaald, kan deze afgevaardigd worden in het Europees Parlement.

Kleine partijen uitsluiten

De nieuwe drempel zorgt ervoor dat kleine partijen uitgesloten worden, stelt Posthumus. Het lijkt nog niet zo’n vaart te lopen omdat alleen Spanje en Duitsland meer dan 35 parlementsleden hebben, maar het kan een precedentwerking hebben. ,,Aanst folgje de middelgrutte lannen en dan de lytsere.’’ Het is volgens hem al een signaal dat een meerderheid van het parlement ,,it prima fynt dat lytsere partijen bûten de boat falle’’.

In Duitsland en Spanje kan het zeker ook gevolgen hebben, stelt Posthumus. De Catalanen met een grote achterban zullen het nog wel redden, maar andere Spaanse minderheden als Baskenland en Galicië krijgen het moeilijk, evenals een partij in een van de grootste staten van Duitsland: de Bayernpartei. Terwijl de EFA (European Free Alliance), waarbij de FNP al jaren aangesloten is, het juist moet hebben van deze grote minderheidspartijen. Die staan bij Europese Verkiezingen op de kieslijst en halen de stemmen binnen voor alle veertig aangesloten minderheden bij de EFA.

Tryater en de Omrop

De EFA verliest zeker de steun van grote minderheden als de Schotten en Welshmen, die vanwege de brexit niet meer meedoen. Nu vullen deze regio’s drie van de twaalf zetels die de EFA heeft. In totaal zijn er 751 zetels te vergeven. De FNP heeft via de EFA resultaat kunnen binnenhalen op onderwerpen als de bedreiging van de zelfstandigheid van Tryater en Omrop Fryslân.

Posthumus vestigt zijn hoop op uitstel van het besluit omdat een jaar voor verkiezingen geen wijzigingen doorgevoerd mogen worden. Dan zou de nieuwe kiesdrempel in 2024 ingaan.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement